Αρσενικό ή θηλυκό το κοκατίλ σας;
Αρσενικό ή θηλυκό το κοκατίλ σας; Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως γίνεται ο διαχωρισμός φύλου στα κοκατίλ, πως ξεχωρίζουμε δηλαδή το αρσενικό και το θηλυκό. Υπάρχουν πολλές πηγές, εκατοντάδες άρθρα και διαφορετικές απόψεις για το πως μπορεί να γίνει αυτό με το μάτι. Η ασφαλέστερη μέθοδος πάντα για όλους τους παπαγάλους είναι η εξέταση dna ενώ για τα κοκατίλ εκτός από την φυσική απόχρωση τους normal gray, οι υπόλοιπες μεταλλάξεις κατατάσσονται από πολλούς σε μη διμορφικές, ως μεταλλάξεις δηλαδή που δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει το φύλο με το μάτι. Κάτι τέτοιο σε γενικές γραμμές δεν ισχύει. Στις περισσότερες μεταλλάξεις τους υπάρχει μια μέθοδος που με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας … θα σας δώσει μια απάντηση για το αν είναι αρσενικό η θηλυκό.
Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα. Για όποιον έχει έστω και μια μικρή εμπειρία με κοκατίλ, θα μπορεί να διακρίνει εύκολα τις διαφορές στις συμπεριφορές και τις συνήθειες μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.
- Τα αρσενικά από μικρά αρχίζουν να τραγουδούν (η προσπαθούν). Το σφύριγμα τους είναι μακρύ σε διάρκεια και συχνά μελωδικό. Τα θηλυκά αντιθέτως παράγουν έναν σύντομο ήχο σφυρίγματος που μοιάζει περισσότερο με κάλεσμα παρά με τραγούδι.
- Τα θηλυκά είναι σε συντριπτική πλειοψηφία πιο ήρεμα. Τα αρσενικά πιο ατίθασα και πιο ζωηρά.
- Τα θηλυκά συνηθίζουν να κρεμάνε το σώμα τους με το κεφάλι προς το έδαφος και να χτυπούν τα φτερά τους ανοίγοντάς τα σε όλο τους το μήκος. Η συμπεριφορά αυτή είναι σπανιότατη σε αρσενικά.
- Τα αρσενικά όταν θέλουν να δείξουν χαρά, ενθουσιασμό, έκπληξη, συχνά ανασηκώνουν τις φτερούγες από την περιοχή του ώμου τους, σχηματίζοντας κατά κάποιο τρόπο ένα σχήμα καρδούλας. Τα θηλυκά δεν το κάνουν αυτό.
- Προσοχή! Υπάρχουν θηλυκά που τραγουδούν και μιλούν! Το ποσοστό είναι περίπου ένα προς 1000 αλλά ποτέ… δε ξέρεις!
Πάμε τώρα στην “οπτική” μέθοδο.Καταρχάς κάθε απόπειρα εκτός της εξέτασης dna, δεν έχει ισχύ πριν την πρώτη πτερόρροια του νεαρού κοκατίλ που συνήθως συμβαίνει ανάμεσα στον 5ο και 9ο μήνα της ζωής του. Μόνο όταν τα πρώτα νέα φτερά εμφανιστούν αφού έχουν αρχίσει να πέφτουν τα παλιά, είναι ασφαλής η “οπτική” μέθοδος.
Στη φυσική απόχρωση (ΚΑΙ ΜΟΝΟ), δηλαδή στα normal gray, οι διαφορές στα κοκατίλ που έχουν περάσει την πρώτη τους πτερόρροια είναι εύκολα αντιληπτές. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Το κεφάλι του normal gray αρσενικού είναι κίτρινο στο μπροστά μέρος και έχει μια απόχρωση του γκρι, στο πίσω μέρος, στο λαιμό και τον αυχένα. Τα μάγουλα του φέρουν κόκκινη-πορτοκαλί στάμπα έντονου χρώματος. Η ουρά του δεν έχει σημάδια, γραμμές, ραβδώσεις. Αυτό είναι ένα αρσενικό κοκατίλ.
Αντιθέτως το κεφάλι του θηλυκού είναι γκρι με μια πολύ αχνή πινελιά κίτρινης απόχρωσης (μερικές φορές δύσκολα ορατή σε λίγο φως). Τα μάγουλα της έχουν πολύ αχνή πορτοκαλί στάμπα. Η ουρά της έχει “γραμμούλες” οριζόντιες σε όλο σχεδόν το μήκος της, ορατές στην κάτω πλευρά της ουράς συνήθως. Αυτό είναι ένα θηλυκό κοκατίλ.
Διμορφικά είναι και τα Pearl. Μέχρι την πρώτη πτερόρροια, αρσενικά και θηλυκά έχουν τις “πέρλες” στα φτερά τους. Μετά την πρώτη πτερόρροια, τις πέρλες διατηρούν ΜΟΝΟ τα θηλυκά και τα αρσενικά γίνονται normal gray.
(Yπάρχουν περιπτώσεις όπως στα perl pied όπου το αρσενικό μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να χάσει όλες του τις πέρλες! Από την πρώτη του πτερόρροια όμως θα αρχίσουν να φεύγουν)
Πάμε τώρα στις άλλες μεταλλάξεις. Εκεί θα χρειαστεί λίγος κόπος παραπάνω.
Στα παρακάτω σχεδιαγράμματα θα καταλάβετε τι ακριβώς πρέπει να ψάξετε. Θα δείτε ότι και στα πολύ νεαρά κοκατίλ, αν και με μια ματιά μοιάζουν θηλυκά υπάρχει τρόπος να δει κανείς το φύλο. Μπορείτε να κάνετε τον έλεγχο σας, αλλά κρατήστε στο μυαλό ότι η μέθοδος είναι πιο ακριβής και πιο “αποδεκτή” μετά την πρώτη πτερόρροια.
Τα παραπάνω σχεδιάγραμματα είναι μια ευγενική παράχωρηση από τη δημιουργό τους Susanne Russo.
Την ευχαριστούμε θερμά για την αδειότηση της χρήσης τους σε ελληνική μετάφραση.