Διατροφή παπαγάλου και βασικές αρχές (Άρθρο Γιατρού)

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Διατροφή παπαγάλου και βασικές αρχές (Άρθρο Γιατρού)

Η διάτροφή παπαγάλου δεν είναι απλή υπόθεση στο ιατρικό αυτό άρθρο θα εξεταστούν μερικές βασικές αρχές. Η διατροφική κατάσταση ενός πουλιού είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή υγεία και την μακροζωία του.Στο παρελθόν οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή  δίνονταν σύμφωνα με τον προορισμό του είδους πτηνού. Εάν  προορίζονταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο ως τροφή,  η διατροφή ήταν ελλειπής εφόσον έπρεπε να στοιχήσουν φθηνότερα, ενώ εάν ήταν για συντροφιά η διατροφή ήταν ελάχιστα πιο πλούσια αλλα και πάλι ακατάλληλη σύμφωνα με νεότερες έρευνες. Στις μέρες μας πλέον, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις διατροφικές πρακτικές που προωθούν τη μακροζωία.

Στην άγρια φύση τα περισσότερα πουλιά είναι σχεδόν παμφάγα δηλαδή τρώνε οτιδήποτε είναι διαθέσιμο στο περιβάλλον τους, π.χ. φυτικά, ζωικά υλικά, τροφές από το έδαφος και ορυκτά αποθέματα. Εμείς όμως, είναι αδύνατο να προσομοιώσουμε την φύση και πολλές φορές τα κατοικίδια πουλιά ζουν σύντομες ζωές λόγω κακής διατροφής.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί όλο αυτό συμβαίνει εφόσον γνωρίζουμε οτι η λύση είναι πολυ απλή. Μπορούμε να κάνουμε μελέτες και να μάθουμε ποιά θα πρέπει να είναι η σωστή διατροφή που θα ακολουθήσουμε. Κι όμως, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η έλλειψη οικονομικών πόρων και η πολυπλοκότητα των διάφορων ειδών καθιστά την όλη διαδικασία χρονοβόρα. Αξίζει να αναφέρουμε οτι τα είδη πουλιών ξεπερνούν τις 8.500 και όλα σχεδόν έχουν διαφορετικό μεταβολισμό.

Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει πολλές εξελίξεις όμως θα περάσουν αρκετές δεκαετίες πριν κατανοήσουμε τον τρόπο διατροφής τους καλά.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Θα αναφέρουμε εδώ μερικές γενικές διατροφικές πραγματικότητες για τους πιο συνηθισμένους παπαγάλους συντροφιάς. Προσοχή, όμως, γιατί υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις καθώς οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν ειναί μόνο η σωστή συντήρηση. Δυστυχώς στο πρόγραμμα υπάρχουν και προβλήματα όπως μάδημα, κατάσταση στρες, αρρώστια κ.α. Αυτά που θα ακολουθήσουν είναι μια βάση για να ξεκινήσετε. Ας δούμε λοιπόν κάθε θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη ζωή τους.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ

Αυτό δεν είναι ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά είναι απαραίτητο, και αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα. Αυτό απαιτείται για την ψύξη του σώματος, για τις πολλές λειτουργίες που συμβαίνουν μέσα και έξω από τα κύτταρα, για την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων και για την αποβολή των περιττωμάτων.

Η υγιεινή είναι απαραίτητη καθώς το νερό μολύνεται εύκολα από τα τρόφιμα και τα κόπρανα και θα πρέπει να αλλάζει συχνά. Επίσης τα σκεύη θα πρέπει να πλένονται καθημερινά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μαζέυουν μεγάλους αριθμούς βακτηρίων. Επικίνδυνα εφόσον παραμένουν για μεγάλο χρονικά διάστημα στο κλουβί είναι και τα παρακάτω:

• Αυγό

• Φρούτα

• Λαχανικά

• Βρεγμένοι ή βλαστημένοι σπόροι

Αυτά μπορεί να έχουν μολυνθεί μέσα σε 4 ώρες ειδικά τις ζεστές εποχές, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αφαιρούνται συχνά.

Οι ξηρές τροφές π.χ. πέλλετς συχνά αυξάνουν την κατανάλωση νερού λόγω της ξηρότητας τους, της χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης. Τα περιττώματα σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι υγρά

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από ένα συνδυασμό 22 αμινοξέων , 10 εκ των οποίων δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν από το σώμα και θεωρούνται απαραίτητες.

Η χρησιμότητα της πρωτεΐνης στη δίαιτα εξαρτάται από την ποιότητα της.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα είναι :

( α) Ισορροπία Αμινοξέων

Οι  πρωτεΐνες έχουν προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με αυτό των  πρωτεϊνών του ζώου δηλαδή στις σωστές αναλογίες για χρήση . Αυτές συναντούνται συνήθως μόνο σε αυγά και γάλα .

( β ) διαθεσιμότητα αυτών των αμινοξέων στο τρόφιμο

δηλαδή τα Αμινοξέα μπορεί να είναι παρόντα , αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω μπλοκαρίσματος από αναστολείς απορρόφησης – η δομή της πρωτεΐνης είναι τέτοια ώστε να μην μπορεί να αναλυθεί ή υπάρχει πρόβλημα «ανταγωνισμού» με άλλα  Αμινοξέα .

Οι πρωτείνες διασπώνται από πεπτικά ένζυμα του στομάχου και του παγκρέατος και στη συνέχεια απορροφούνται στο λεπτό έντερο . Εάν το στομάχι και το πάγκρεας δεν λειτουργούν λόγω κάποιου προβλήματος τότε έχουμε χαμηλή πρωτεϊνική πέψη .

Μελέτες στα κοκατίλ,  για τον προσδιορισμό των καλύτερων επιπέδων πρωτεϊνών, έδειξαν ότι η βέλτιστη ανάπτυξη και ο γρήγορος απογαλακτισμός μπορεί να επιτευχθεί με ακατέργαστη πρωτεΐνη  20%.

10% – 15%  οδηγούσε σε μικρότερη από το κανονικό ανάπτυξη ή ακόμη και σε μικρό ποσοστό θνησιμότητας.

5%  οδηγούσε σε σοβαρή μείωση ανάπτυκης και σε 100% θνησιμότητα.

25%  οδηγούσε σε καλές επιδόσεις, αλλά και σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως άρνηση για γεύμα ή επιθετικότητα.

35%  οδηγούσε σε καταστολή ανάπτυξης και σε επιθετικότητα.

ΛΙΠΟΣ

Τα ζώα και τα πουλιά δεν έχουν ειδικές ανάγκες για λίπος, αλλά τους είναι απαραίτητα τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν το λίπος.

Το λινελαϊκό οξύ είναι το πιο σημαντικό. Αυτό δεν μπορεί να συντεθεί στο σώμα και πρέπει να παρέχεται στην τροφή.

Τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε λινελαϊκό οξύ π.χ καλαμπόκι, σόγια, φιστίκια – όλα 50%, Ηλιόσπορος 60% και Κενταύριο 70%. Το λινελαϊκό οξύ είναι εύκολο να απορροφηθεί από τη συνένωση με τα χολικά άλατα και να διαλυθεί από τα παγκρεατικά ένζυμα.

Το λινελαϊκό οξύ απαιτείται σε ποσοστό 1% – 1,5%  στη διατροφή.Σε όλες τις δίαιτες σπόρων  υπάρχουν άφθονα λίπη.

 ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενέργεια είναι αναγκαία για όλες τις σωματικές λειτουργίες και προέρχεται από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί, διότι αυτοί είναι η μόνη πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος. Αυτοί περιλαμβάνουν άμυλα, σάκχαρα και κυτταρίνη.

Η λακτόζη, η ζάχαρη στο γάλα, είναι μια φτωχή πηγή ενέργειας για τα πτηνά, καθώς δεν έχουν ένζυμα για τη διάσπαση της σε αξιοποιήσιμες χημικές ουσίες.

Η κυτταρίνη είναι το κύριο ινώδες συστατικό της δίαιτας και δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το πουλί.

Τα λίπη είναι η πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας, πολύ εύκολα απορροφώνται και αποθηκεύονται ως πηγή ενέργειας στο σώμα.

Τα πουλιά τρώνε για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενέργειας, έτσι σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, π.χ. μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή, θα τρώτε λιγότερο και ως εκ τούτου δεν θα καταναλώσουν τα απαιτούμενα συστατικά γιαν τη επιβίωση τους.

diatrofi2

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αυτές είναι θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για τη σωστή υγεία και γενικά απαιτούνται μόνο σε μικρές ποσότητες. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πηγών και των λειτουργιών τους.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες Βιταμινών:

α) λιποδιάλυτες – A, D και E

β) διαλυτές στο νερό – όλα τα άλλα

Βιταμίνη Α – υπάρχουν διάφορες μορφές της βιταμίνης αυτής, όλες με διαφορετικές δραστηριότητες στο σώμα. Τα πουλιά δεν λαμβάνουν βιταμίνη Α από τα φυτά, παρά μόνο τις πρόδρομες ουσίες τους, τα καροτενοειδή. Αυτά έχουν γενικά κίτρινες / πορτοκαλί χρωστικές μεταξύ των οποίων την Β  καροτίνη που είναι η πιο σημαντική.

Βιταμίνη Α – είναι απαραίτητη για την:

• Όραση

• Ακεραιότητα του δέρματος

• Αντίσταση στις ασθένειες

• Αναπαραγωγή

• Ανάπτυξη, ιδιαίτερα των οστών

Το ήπαρ αποθηκεύει την βιταμίνη Α και γι’αυτό περιέχει περίπου το 90% της βιταμίνης στο σώμα.

Η βιταμίνη Α είναι ασφαλής μέχρι και δέκα φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ωστόσο, πάνω από αυτό μπορεί να προκληθεί καταρράκτης και καθίζηση οστών.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια βιταμίνης που βλέπουμε, ως αποτέσμα διατροφής που στηρίζεται σε ξηρούς σπόρους καθώς είναι χαμηλή σε βιταμίνες  ζωτικής σημασίας. Τα πουλιά που ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφή πρέπει να λάβουν συμπληρώματα για  βιταμίνη Α και καροτενοειδή.

Βιταμίνη D - υπάρχουν δύο μορφές της βιταμίνης αυτής στο σώμα:

• Η βιταμίνη D2 στα φυτά

• H βιταμίνη D3 παράγεται στο σώμα

Η βιταμίνη D3 είναι 30 έως 40 φορές πιο ισχυρή από την βιταμίνη D2, έτσι η βιταμίνη αυτή γενικά δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η βιταμίνη D3 συντίθεται στο σώμα από την έκθεση στο υπεριώδες  φως. 11 εώς 45 λεπτά την ημέρα σε μη φιλτραρισμένο φως (απευθείας έκθεση στο φως χωρίς εμπόδιο από παράθυρα, τζάμια κτλ) είναι αρκετά για να παρέχουν επαρκή βιταμίνη.

Η βιταμίνη D3 διατηρεί τα επίπεδα του ασβεστίου στο σώμα. Δίαιτες με χαμηλό ασβέστιο και υψηλό φώσφορο θα οδηγήσουν γρηγορότερα σε υποβιταμίνωση D (ραχίτιδα).

Πουλιά με διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο σε ηλιόλουστες πτήσεις δεν έδειξαν σημάδια ραχίτιδας, αντιθέτως πουλιά με την ίδια διατροφή σε πτήσεις χωρίς φως έδειξαν αυτή την ασθένεια. Για τα πουλιά σε πτήσεις χωρίς φώς απαιτείται πρόσθετη βιταμίνη D3.

Σημάδια ανεπάρκειας σε βιταμίνη D3 είναι παρόμοια με εκείνα της ανεπάρκειας ασβεστίου –

• παραγωγή αυγών με λεπτό ή μαλακό κέλυφος

• δυστοκία

• μικρό μέγεθος αυγών

• χαμηλή εκκολαπτικότητα

• αδυναμία των κάτω άκρων

• παράλυση

• τρέμουλο

Σε νεαρά αναπτυσσόμενα πτηνά:

• ραχίτιδα

• λυγισμένα ή σπασμένα οστά

Μία περίσσεια παραγωγή βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση των άλλων οργάνων ειδικά των νεφρών, που με την σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε σπλαγχνική ουρική αρθρίτιδα και στο θάνατο. Αρά φαίνεται να είναι ευαίσθητα και σε υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Τα Μακάο φαίνονται να είναι ύποπτα σε υψηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής.

Δίνοντας στα κοκατίλς 4000 IU / την ημέρα, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη δόση από την κανονική, παρατηρήθηκε υψηλότερη παραγωγή αυγών για ένα έτος, στη συνέχεια, όμως ακολούθησε μία μειωμένη ταχύτητα αναπαραγωγής. Οι ακτίνες Χ έδειξαν αποτιτάνωση των νεφρών. Τα αρσενικά είχαν επηρεαστεί λιγότερο. Όλα τα σημάδια της υπερεπάρκειας εξαφανίστηκαν όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Βιταμίνη Ε - Υπάρχουν 8 μορφές της βιταμίνης Ε που βρίσκονται στα φυτά,και κυρίως στο φύτρο, και είναι πιο συχνές σε ελαιώδη φυτά.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τα λίπη στο σώμα να ταγγιάσουν. Λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα ειδικά το σελήνιο.

Η βιταμίνη Ε απορροφάται ελεύθερα στο έντερο, αλλά απαιτείται κατάλληλη λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος για την πέψη. Αποθηκεύεται στο ήπαρ και στο πλάσμα του αίματος.

Φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια παρέχουν επαρκή βιταμίνη Ε, αλλά τα ταγγιασμένα λίπη, π.χ. το σιτέλαιο που μένει στο σιτάρι θα χρησιμοποιήσει αυτή τη βιταμίνη από το σώμα και θα δημιουργήσει ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Οι ελλείψεις οδηγούν σε:

• Μυϊκή ασθένεια – μια μυϊκή δυστροφία. Όταν αυτό συμβαίνει στο στομάχι το πουλί μπορεί να βγάζει στις κουτσουλιές αχώνευτους σπόρους.

• Χαμηλή εκκολαπτικότητα που οφείλεται σε αδυναμία των μυών του λαιμού του νεοσσού απ’όπου παράγεται το τιτίβισμα.

• Στραβά πόδια

• Εγκέφαλο με δυσλειτουργία – έλλειψη συντονισμού

• Υπογονιμότητα

• Οίδημα – πρήξιμο γύρω από το λαιμό, τα φτερά

Βιταμίνη Κ – αυτή είναι η πρώτη από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και απαιτείται για την πήξη του αίματος. Βρίσκεται σε πράσινα φυτά και παράγεται επίσης από τα βακτήρια στο έντερο. Φυσική ελλειψη δεν έχει παρατηρηθεί.

Αντιθέτως έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις που οφείλονται στη χρήση κοκκιδιοστατικών και σε μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα βακτήρια του εντέρου.

Θειαμίνη (Β1) – Αυτή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στα περισσότερα τρόφιμα και απαιτεί συνεχή πρόσληψη και δεν αποθηκεύεται στο σώμα.

Οι ελλείψεις οδηγούν σε:

• μειωμένη όρεξη

• έλλειψη συντονισμού

• βλέμμα στραμένο προς τα πάνω (stargazing)

• επιληπτικές κρίσεις και θάνατο

Αυτό είναι ασυνήθιστο σε σποροφάγα πουλιά καθώς οι σπόροι έχουν επαρκή Θειαμίνη, αλλά μπορεί να συμβεί σε σαρκοβόρα πουλιά που η διατροφή τους στηρίζεται αποκλειστικά στο κρέας ή σε ολόκληρο ψάρι.

Ριβοφλαβίνη (Β2) – Παρουσιάζεται σε φυτικούς και ζωικούς ιστούς, ειδικά στα αυγά.

Ελλείψεις σε νεοσσούς μπορεί να προκαλέσουν:

• αδυναμία και διάρροια

• στραβά /γυρισμένα δάκτυλα προς τα μέσα

• αποχρωματισμένα φτερά

Ελλείψεις σε ενήλικες όρνιθες μπορούν να προκαλέσουν:

• λιπαρότητα στο συκώτι (fatty liver)

• χαμηλή παραγωγή αυγών

• χαμηλή εκκολαπτικότητα

• επιμήκυνση των βασικών φτερών πτήσης

Υπερβολές δεν συμβαίνουν καθώς η βιταμίνη αποβάλλεται εύκολα.

Νιασίνη - Εμφανίζεται σε όλα τα τρόφιμα, αλλά απορροφάται ελάχιστα από τα φυτά. Πολύ πλούσια σε ζωικά προϊόντα. Δεν αποθηκεύεται στο σώμα.

Ελλείψεις που εμφανίζονται είναι συγκεκριμένες:

• ελλειπές πτέρωμα

• νευρικότητα

• διάρροια

• λοιμώξεις του στόματος

Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί στα Ψιττακοειδή.

Πυριδοξίνη (Β6) - εμφανίζεται σε φυτικά και ζωικά υλικά και σε γενικές γραμμές είναι αποθηκευμένο στο σώμα.

Ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε:

• μειωμένη όρεξη

• μειωμένα ποσοστά ανάπτυξης

• αδύναμα οστά

• σπασμοί

• μειωμένη παραγωγή αυγών

• μειωμένη εκκολαπτικότητα

Μέχρι στιγμής, αυτό είναι άγνωστο στα Ψιττακοειδή.

Παντοθενικό οξύ

Ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε:

• δερματίτιδα στο πρόσωπο και τα πόδια

• μειωμένη ανάπτυξη

• ελλειπές πτέρωμα

• έλλειψη συντονισμού

Cockatiels που μεγάλωσαν με δίαιτα πτωχή σε Παντοθενικό Οξύ δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν τα φτερά γύρω από το στήθος και την πλάτη και πέθαναν σε ηλικία 3 εβδομάδων .

Βιοτίνη – είναι ευρέως διαδεδομένη στα τρόφιμα σε χαμηλές συγκεντρώσεις . Μπορεί να απορροφηθεί από την παραγωγή βακτηριδίων στο παχύ έντερο . Η βιοτίνη αποθηκεύεται στο ήπαρ, αλλά κινητοποιείται αργά εάν απαιτείται .

Οι μυκοτοξίνες / τοξίνες μυκητών στη διατροφή επηρεάζουν την λήψη της βιοτίνης.

Οι ελλείψεις είναι ίδιες με αυτές του  Παντοθενικού οξέος .

Φολικό οξύ - είναι κοινό σε τρόφιμα και παράγεται από βακτήρια του παχέος εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό για το μεταβολισμό των αμινοξέων και την κυτταρική διαίρεση .

Οι αναστολείς ενζύμων που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη του φυλλικού οξέος , π.χ. λάχανο , πορτοκάλια, φασόλια, μπιζέλια, μαγιά, ωστόσο, αυτοί οι αναστολείς καταστρέφονται από τη θερμική επεξεργασία.

Ελλείψεις μπορεί να προκληθούν μετά από μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά και μπορεί να εμφανιστούν ως εξής:

• Αναιμία

• μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος

• μειωμένος βιολογικός κύκλος στις όρνιθες

• χαμηλή εκκολαπτικότητα

• νεοσσοί με κακή ανάπτυξη και συχνά παραμορφωμένα άνω ράμφη

Βιταμίνη Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Αυτή η βιταμίνη παράγεται από βακτηριακή δραστηριότητα, και υπάρχει πολύ αποτελεσματική αποθήκευση στον ιστό του ήπατος και των μυών.

Ελλείψεις μπορεί να οδηγήσου σε:

• μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης

• μειωμένη πρόσληψη τροφής

• διαταραχές του νευρικού συστήματος

• ελλειπές πτέρωμα

• αναιμία

• διαβρώσεις στο στομάχι

• συσσώρευση λίπους στην καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά

Η χολίνη - της οποίας οι φυσικές πηγές είναι κοινές, συνήθως αναφέρεται ως Λεκιθίνη. Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Διπλάσια από την απαιτούμενη ποσότητα παράγει σημάδια τοξικότητας.

Ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε:

• κακή ανάπτυξη σε νεαρά πτηνά

• σύνδρομο του λιπώδους ήπατος σε ενήλικες

• καθίζιση οστών

Τα Cockatiels με δίαιτα χαμηλή σε χολίνη παράγουν  αποχρωματισμένα φτερά στις φτερούγες και την ουρά, αλλά δεν παρουσιάζουν καθίζιση στα οστά.

Βιταμίνη C – Συνήθως παρασκευάζεται εύκολα από το ήπαρ και βρίσκεται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα ζωικά προϊόντα, αλλά όχι σε σπόρους.

Η απορρόφηση της γίνεται στο λεπτό έντερο. Αυτή η βιταμίνη είναι αναγκαία στο σώμα ως αντιοξειδωτικό και επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου. Αν και δεν είναι απαραίτητη για τα Ψιττακοειδή ή τα Στρουθιόμορφα, έχει αποδειχθεί οφέλημη η προσθήκη της στην διατροφή κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, π.χ. στη πτερόρροια, στη παραγωγή αυγών,στην  ανάπτυξη, στις μετακινήσεις, στις αρρώστειες.

Η βιταμίνη C είναι καλύτερα να χορηγείται στα φρέσκα τρόφιμα, γιατί είναι ασταθής στα βιομηχανικά προϊόντα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα της Αλβουμίνης και το πάχος του κέλυφους με αποτέλεσμα την υψηλότερη εκκολαπτικότητα.

Ελλείψεις δεν έχουν παρατηρηθεί σε πτηνά συντροφιάς.

 

Άρθρο του Dr Adrian Gallagher

Απόδοση στα Ελληνικά Papagaloi.Eu

0 σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Λυπούμαστε. Είτε δεν έχουν γραφτεί σχόλια είτε ακόμη δεν έχουν εγκριθεί προς δημοσίευση.

Κάντε κλικ παρακάτω και… Αφήστε το σχόλιο σας !

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+