Η αξία των προβιοτικών για τους παπαγάλους
Η βιομηχανία πουλερικών ορίζει τα προβιοτικά ως μια «κουλτούρα των συγκεκριμένων μικροοργανισμών διαβίωσης που επηρεάζει ευεργετικά το ζώο ξενιστή βελτιώνει την εντερική μικροβιακή ισορροπία του». Στη διατροφή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, χρησιμοποιούνται προβιοτικά είδη συνήθως των εξής ειδών: Lactobacillus, Streptococcus, Bacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, και Saccharomyces τα οποία έχει αποδειχθεί ότι παράγουν μια ευεργετική επίδραση στην απόδοση της παραγωγής.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Σύμφωνα με τον ορισμό που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες αποφέρουν όφελος για την υγεία του ξενιστή» . Ακριβέστερα, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί μη παθογόνοι και μη τοξικοί, στη φύση, που όταν χορηγούνται μέσω της διαδρομής του πεπτικού συστήματος, είναι ευνοϊκοί για την υγεία του ξενιστή.
Ομοιότητες μεταξύ των πουλερικών και παπαγάλων
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με την εγκυρότητα της χρήσης των αποτελεσμάτων της έρευνας πουλερικών στους παπαγάλους. Η έρευνα όμως δείχνει στην πράξη ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του πεπτικού συστήματος των ορνιθόμορφων πτηνών και των παπαγάλων. Το πεπτικό σύστημα στα κοτόπουλα ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένο και ανθεκτικό όμως με την βιομηχανοποίηση της παραγωγής τους, στερήθηκαν φρέσκες τροφές και ταΐζονται με ζωοτροφές πολλές φορές γεμάτες πρόσθετα και φάρμακα. Και κάπως έτσι αναπτύχθηκε η χρήση προβιοτικών…
Οφέλη από τη χρήση των προβιοτικών
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της παροχής προβιοτικών στα πουλερικά περιλαμβάνουν διατήρηση της φυσιολογικής εντερικής μικροχλωρίδας, μειώνοντας τη βακτηριακή δραστηριότητα και αυξάνοντας τα πεπτικά ένζυμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι νεαρά πουλιά που λαμβάνουν προβιοτικά είχαν αύξηση του σωματικού βάρους σημαντικά υψηλότερη από αυτά που δεν λάμβαναν. Τα προβιοτικά έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στο να καθαριστούν βακτηριακές λοιμώξεις και να αναστείλουν τη δράση επιβλαβών παθογόνων στο γαστρεντερικό σύστημα του πτηνού.
Οι επιδράσεις του στρες
Οι περισσότεροι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχει μια ασταθής ισορροπία των ευεργετικών και μη ωφέλιμων βακτηρίων όχι μόνο στα άρρωστα αλλά και στα υγιεί πουλιά. Όταν υπάρχει ισορροπία, το πουλί έχει τη μέγιστη ενέργεια του, αλλά αν προκύψει κατάσταση άγχους,οι ευεργετικοί για την χλωρίδα , γαλακτοβάκιλλοι, έχουν την τάση να μειώνονται σε αριθμούς και η υπερανάπτυξη των μη ευεργετικών βακτηρίων εμφανίζεται…. Αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει έναν παπαγάλο σε οξεία νόσο, όπως διάρροια, ή να συμβάλει εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας ή να δημιουργήσει πρόβλημα πέψης και πρόβλημα σωματικής ανάπτυξης. Τα προστατευτικά για τη χλωρίδα βακτήρια στο έντερο, έχουν συνήθως σταθερό αριθμό ωστόσο, μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από ορισμένες διαιτητικές ανισορροπίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι τρεις πιο σημαντικοί παράγοντες είναι αντιβιοτική θεραπεία, το άγχος και η κακή υγιεινή ειδικά για νεοσσούς, που σε συνθήκες κακής υγιεινής δεν μπορούν να λάβουν με επιτυχία ευεργετικά συστατικά για τη χλωρίδα του εντέρου από το γονέα.
Κριτήρια για χρήση προβιοτικών
Τα προβιοτικά βακτήρια πρέπει να είναι σε θέση να προσκολλώνται στο εντερικό επιθήλιο για να ξεπεραστούν εμπόδια όπως το χαμηλό ρΗ του στομάχου, η παρουσία των χολικών οξέων στο έντερο, και ο ανταγωνισμός έναντι άλλων μικροοργανισμών στον γαστρο-εντερικό σωλήνα.
Τα προβιοτικά είδη που χρησιμοποιούνται σήμερα στα πτηνά πολλά και ποικίλα Αυτά είναι ως επί το πλείστον τα: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Bifidobacterium spp. and Escherichia coli. Με δύο εξαιρέσεις, όλα αυτά είναι εντερικά στελέχη. Οι δύο εξαιρέσεις, Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus, οργανισμοί που αναπτύσσονται στο γιαούρτι!
[textmarker color=»C24000″]Ποια προβιοτικά πρέπει να αναζητάμε[/textmarker]
1.Το προβιοτικό πρέπει να περιλαμβάνει βιώσιμο, ζωντανό στέλεχος. Κατά την αγορά θα πρέπει να γνωρίζεται και να αποφύγετε τα μη βιώσιμα. Αυτά είναι νεκροί οργανισμοί που δεν μπορεί φυσικά να πολλαπλασιάζονται στο έντερο των πτηνών. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει ζωντανά στελέχη βακτηρίων. Επίσης, αποφύγετε τα υπό ψύξη προβιοτικά. Αυτά θα πεθάνουν γρήγορα αν δεν αποθηκευτούν στο ψυγείο.
2. Το προβιοτικό πρέπει να έχει εγγυημένη διάρκεια ζωής (από 18 μήνες έως 2 χρόνια), που σημαίνει ότι είναι ένα πολύ σταθερό προϊόν. Κακή ποιότητα προβιοτικών μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 100 ημέρες ή και λιγότερο, εκτός αν διατηρηθούν στο ψυγείο.
3. Θα πρέπει προσέχουμε τον αριθμό των οργανισμών που υπάρχουν στην ετικέτα του προϊόντος (αριθμός των οργανισμών ανά γραμμάριο υλικού). 2,0 x 108 CFU ανά γραμμάριο είναι ένα καλό επίπεδο . Όσο λιγότεροι οργανισμοί, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό το προϊόν. Καλό είναι να προτιμήσουμε προβιοτικά αναγνωρισμένων εταιρειών που έχουν σωστά μέσα παραγωγής και διατήρησης.
4. Το προβιοτικό που θα επιλέξετε θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα.
5. Ψάξτε για προβιοτικά που περιέχουν πολλά βακτηριακά στελέχη. Περισσότερα από είκοσι χρόνια πριν, ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μείγμα προβιοτικών μικροβίων παράγει καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι χρησιμοποιώντας ένα και μόνο στέλεχος.
[textmarker color=»C24000″] Σημειώσεις:[/textmarker]
– Στον χώρο των προβιοτικών υπάρχουν πολλοί μύθοι και πολλά και πανάκριβα προϊόντα. Υπάρχουν προβιοτικά που δεν κοστίζουν πολύ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πτηνά. Λεπτομέρειες για τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να σας δώσει ο κτηνίατρος σας.
– Μια φυσική πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το παραδοσιακό στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι (όχι τα επιδόρπια γιαουρτιού). Η παροχή 1 κουταλιάς γιαουρτιού την εβδομάδα στους παπαγάλους συστήνεται από μεγάλη μερίδα πτηνιάτρων διεθνώς και θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη στη διατροφή τους
-Δεν υπάρχει γνωστή μελέτη που να προτείνει την καθημερινή προληπτική χρήση προβιοτικών σε παπαγάλους που τρέφονται με ποικιλία φρέσκων τροφών και ισορροπημένα. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η χρήση προβιοτικών σε πουλιά με προβλήματα πέψης, σε πουλιά που έχουν κάνει θεραπείες με αντιβιοτικά, σε ταλαιπωρημένα και στρεσαρισμένα πουλιά, θεωρείται από την πλειοψηφία των πτηνιάτρων επιβεβλημένη.
– Δεν υπάρχει γνωστή μελέτη που να αποτρέπει την παροδική/προληπτική χρήση προβιοτικών στους παπαγάλους για κάποιες μέρες το μήνα ή την εβδομάδα.
-Προτιμήστε προβιοτικά που μπαίνουν στην τροφή και όχι στο νερό του παπαγάλου
Πηγές:
‘The Role of Probiotics in the Poultry Industry’, SM Lutful Kabir, International Journal of Molecular Sciences
‘Probiotics Shown To Change Bacterial Community Structure in the Avian Gastrointestinal Tract’ , Trudy Netherwood, HJ Gilbert, DS Parker, and AG O’Donnell, “Applied and Environmental Microbiology”, Nov. 1999 Δημοσιευμένο από: American Society for Microbiology.
‘Systemic augmentation of the immune response in mice by feeding fermented milks with Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus’. G Perdigón, ME de Macias, S Alvarez, G Oliver, and AP de Ruiz Holgado, “Immunology” Δημοσιευμένο από: the British Society for Immunology.
bestbirdfoodever