Παπαγάλοι lovebirds

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Παπαγάλοι lovebirds

Οι παπαγάλοι lovebirds είναι τα 9 είδη του γένους Agapornis. Τα 9 είδη των agapornis κατάγονται από την Αφρική. Για τα πιο δημοφιλή από αυτά (που είναι πιο γνωστά ως κατοικίδια) θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία παρακάτω.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον πίνακα με τα 9 είδη των lovebirds και την επιστημονική ονομασία του κάθε είδους. Για τις αμέτρητες χρωματικές μεταλλάξεις των παπαγάλων lovebirds μπορείτε να διαβάσετε εδώ

lvbirds-spec

Τα 3 δημοφιλέστερα είδη που συναντώνται ως κατοικίδια είναι τα:  peach faced lovebirds (Agapornis roseicollis), masked lovebirds (Agapornis personata) και Fischer’s lovebirds (Agapornis fischeri). Τα είδη αυτά συνήθως αποτελούν μια κοινή ομάδα κατοικίδιων και αντιμετωπίζονται ως ίδιοι παπαγάλοι που πρέπει να έχουν κοινή διατροφή, στην πραγματικότητα όμως έχουν διαφορές στις συνήθειες τους. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα στοιχεία για τις συνήθειες τους γίνονται γνωστά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες lovebirds να μπορούν να προσφέρουν στα πουλιά τους ακόμα περισσότερα πράγματα και όσο το δυνατόν περισσότερες από της φυσικές τους συνήθειες που είναι μέρος των ενστίκτων τους.

Όλα τα είδη είναι κατά κανόνα ζωηρά και δραστήρια έως υπερδραστήρια ενώ παράγουν αυξημένο θόρυβο σε σχέση με το μέγεθος τους. Το κάλεσμα τους μπορεί να είναι εξαιρετικά δυνατό φτάνοντας ακόμα και σε ένταση παπαγάλους αρκετά μεγαλύτερους, δεν είναι συχνό όμως το να φτάνουν αυτή την ένταση. Ο θόρυβος τους μπορεί να έχει διάρκεια έως και ωρών. Δεν προτείνονται ως κατοικίδια σε ανθρώπους που δεν έχουν αντοχή στη φασαρία.

Ακούστε τη φωνή lovebirds εδώ

Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία για τα 3 δημοφιλέστερα είδη lovebirds καθώς και στοιχεία για τις διατροφικές τους διαφορές.

 

PEACH FACED LOVEBIRDS

peach

Μέγεθος: 15 εκατοστά

Προσδόκιμο ζωής: 15-25 χρόνια σε αιχμαλωσία, ελλιπείς έρευνες για διάρκεια ζωής στη φύση.

Βάρος: 46-63γρ

Επιστημονική ονομασία: Agapornis roseicollis

Δυνατότητες μίμησης : Κακές

Περιγραφή: Το κυρίαρχο χρώμα τους είναι το πράσινο. Στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο λαιμό είναι κόκκινο-ροζ. Οι φτερούγες είναι πράσινες πιο ανοιχτής απόχρωσης. Στα κάτω φτερά της ουράς έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. Στην περιοχή της αμάρας έχουν μπλε ανοιχτό χρώμα ενώ η ουρά στο πάνω μέρος είναι πράσινη. Στο κάτω και πλάι μέρος του σώματος έχουν κιτρινοπράσινη απόχρωση.

Πληροφορίες

Ζουν σε μεγάλες εκτάσεις της νοτιοδυτικής Αφρικής ενώ στον αιώνα μας παρατηρήθηκε γρήγορη ανάπτυξη πληθυσμών σε εκτάσεις μακρυά από την συνηθισμένη περιοχή τους. Προτιμούν ξηρές περιοχές με στάσιμα νερά ενώ συναντώνται ακόμα και σε ημιερημικές περιοχές. Υπάρχουν δυο υποείδη του είδους αυτού, τα A. roseicollis roseicollis, και  A. roseicollis catumbella. Τα roseicollis catumbella έχουν εντονότερα χρώματα.

Το είδος αυτό στη φύση έχει έντονη την ανάγκη συντροφικότητας ακόμα και σε παιδική ηλικία καθώς αναζητά ταίρι ακόμη και στην ηλικία των 2 μηνών και λόγω της ανάγκης του αυτής συχνά γίνεται ζευγάρι με συγγενείς όπως για παράδειγμα αδέρφια του. Αφιερώνει σημαντικό μέρος της ημέρας στο χάϊδεμα – ξύσιμο του κεφαλιού του/της συντρόφου του.

Τα peach faced lovebirds αναπαράγονται στη φύση εποχικά μόνο όταν έχουν ευνοϊκές συνθήκες (τροφή, καιρός κτλ). Τα μικρά απομακρύνονται από τους γονείς όταν είναι περίπου 2 μηνών και αμέσως αναζητούν ταίρι. Παρ΄όλα αυτά δεν προχωρούν σε αναπαραγωγή με το ταίρι τους σε τόσο νεαρή ηλικία. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αισθανθούν ώριμα. Το ταίρι τους είναι μόνιμο για μια ζωή και η γενικότερη ονομασία lovebirds πιστεύεται ότι προέρχεται και από την ισχυρή μονογαμικότητα που επιδεικνύουν στη ζωή τους.

Σαν πουλιά είναι πολύ κοινωνικά, κινούνται σε ομάδες 5 έως 20 πουλιών ενώ σε περιοχές όπου εποχικά υπάρχει άφθονο φαγητό μπορούν να παρατηρηθούν έως και 100 πουλιά μαζί. Κινούνται πετώντας όμως για κοντινές αποστάσεις το είδος αυτό προτιμά το περπάτημα!

Ερευνητές μετά από παρατήρηση κοπαδιών στη φύση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το είδος αυτό ΔΕΝ αγαπά το μπάνιο όσο άλλα είδη παπαγάλων και το αγαπά σαφώς λιγότερο από τα άλλα είδη lovebirds! Η συμπεριφορά τους αυτή παρατηρήθηκε ακόμη και σε περιοχές με τρεχούμενο καθαρό νερό.

Τα πουλιά αυτά δεν επιθυμούν το κρύο και όταν βρεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες προσπαθούν να διατηρήσουν την θερμοκρασία σώματος κολλώντας το ένα δίπλα στο άλλο ακόμα και σε αριθμό 5 πουλιών μαζί.

Διατροφή 

Στη φύση προτιμούν σπόρους ως κύριο είδος τροφής, μεταξύ αυτών και σπόρους ειδών ακακίας που ευδοκιμούν στις περιοχές τους. Αγαπούν επίσης να τρώνε άνθη κόβοντας τα από φυτά. Επίσης σπανιότερα το είδος αυτό καταναλώνει και καρπούς δέντρων. Δεν έχει παρατηρηθεί κατανάλωση φρούτων από το είδος αυτό στη φύση καθώς οι περιοχές που ζουν δεν είναι πλούσιες σε δέντρα φρούτων αλλά άλλων καρπών. Παρά την μικρή τους αγάπη για το μπάνιο και την προτίμηση τους σε περιοχές με στάσιμα νερά, το είδος αυτό πίνει πολύ περισσότερο νερό από το αναμενόμενο. Τα peach faced lovebirds πίνουν νερό πολλές φορές την ημέρα και οι ποσότητες που καταναλώνουν πολλαπλασιάζονται όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Θεωρείται ότι η αυξημένη κατανάλωση νερού έχει να κάνει με το πεπτικό τους σύστημα και ότι το καταναλώνουν γιατί το χρειάζονται για ευκολότερη πέψη.

Λόγω των ιδιαίτερων προτιμήσεων διατροφής του είδους αυτού, όταν πρόκειται για κατοικίδιο, συνιστάται από τους ερευνητές μια διατροφή με εξαιρετικά καλής ποιότητας πέλλετς φτιαγμένα κυρίως από σπόρους και καρπούς και όχι από φρούτα ή λαχανικά. Η διατροφή του πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει άριστης ποιότητας μείγμα σπόρων με έμφαση στην μεγάλη ποικιλία σπόρων. Η διατροφή του ως κατοικίδιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται με δημητριακά (κατά προτίμηση ζεα), ρύζι καστανό,  επιλεγμένα λαχανικά και φρούτα σε ελεγχόμενες ποσότητες. Καλό είναι να κρατήσετε υπόψιν σας ότι είναι φτιαγμένα για να μεταβολίζουν πιο σκληρά φαγητά και η πρώτη τους επιλογή στη φύση είναι σπόροι και καρποί. Απαραίτητη θεωρείται η παροχή άφθονου καθαρού νερού με συχνή ανανέωση του τουλάχιστον 2 φορές καθημερινά.

 

Ως κατοικίδια

Μπορούν να γίνουν πολύ καλά κατοικίδια και αν υιοθετηθούν σε μικρή ηλικία να μάθουν να αναζητούν τα ανθρώπινα χάδια καθώς αρέσκονται σε αυτά και στη φύση. Η ενστικτώδης ανάγκη τους για δέσιμο με ταίρι από μικρή ηλικία καθιστά υποχρεωτική την ικανοποίηση των συναισθημάτων τους είτε με άφθονο χρόνο από την πλευρά του ανθρώπου είτε με διατήρηση τους σε ζεύγη. Με ανθρώπους που δεν είναι για μεγάλο διάστημα της ημέρας σπίτι και δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ένα peach faced αγαπορνιθάκι θα είναι με μαθηματική ακρίβεια δυστυχισμένο εφόσον ζει μόνο του χωρίς παρέα του είδους του.

Όπως και τα άλλα lovebirds, έχει μεγάλη περιέργεια και ανάγκη για εξερεύνηση και θα πρέπει να περνά καθημερινά αρκετές ώρες εκτός κλουβιού με μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση όμως καθώς δε θα διστάσει να εξετάσει κάθε σπιθαμή του σπιτιού και να βρεθεί σε διάφορους κινδύνους όπως πρίζες και καλώδια.

Τα lovebirds αυτού του είδους αποτελούν μια πολύ δημοφιλή επιλογή παπαγάλου για κατοικίδιο. Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα lovebirds συχνά δαγκώνουν όχι μόνο από επιθετικότητα αλλά και από περιέργεια καθώς με τον τρόπο αυτό δοκιμάζουν την “υφή” του στόχου. Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι θα ήταν χρήσιμο να λάβετε μέτρα ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνήθως ένα δάγκωμα τους πονάει όμως αν γίνει από άμυνα μπορεί ακόμα και να προκαλέσει πληγή στο ανθρώπινο δέρμα, αφού το ράμφος τους είναι αρκετά δυνατό και μεγάλο σε σχέση με το σώμα τους.

Η μεγάλη τους ανάγκη για δραστηριότητα και εξερεύνηση καθιστά υποχρεωτικό ένα μεγάλο κλουβί. Ακόμη πιο υποχρεωτικό για την ψυχική του υγεία είναι η άφθονη παροχή παιχνιδιών και ερεθισμάτων εξερεύνησης και διασκέδασης.

Ανάμεσα στις ανέσεις που πρέπει κάποιος να τους προσφέρει είναι και αυτή του μπάνιου, θα ήταν καλό όμως να μη το παρακάνει αφού στη φύση το είδος αυτό δεν κάνει μπάνιο τόσο συχνά όσο τα άλλα είδη lovebirds.

 

MASKED LOVEBIRDS

masked

Μέγεθος: 14,5 εκατοστά

Προσδόκιμο ζωής: 10-20 χρόνια σε αιχμαλωσία, ελλειπείς έρευνες για διάρκεια ζωής στη φύση.

Βάρος: 43-50γρ .

Επιστημονική ονομασία: Agapornis personata

Δυνατότητες μίμησης: Κακές

Περιγραφή: O γενικός χρωματισμός είναι πράσινος-κίτρινος. Στo μέτωπο, στο στέμμα και στα μάγουλα το χρώμα είναι καφέ-μαύρο. Tο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι λαδί, το στήθος και μια πλατιά λωρίδα στον αυχένα είναι κίτρινα, ενώ το πάνω μέρος του στήθους σε πολλά πουλιά είναι πορτοκαλί-κόκκινο. Oι πλευρές του σώματος, η κοιλιά και τα φτερά από την πάνω πλευρά της ουράς είναι κιτρινοπράσινα, οι γλουτοί είναι απαλό μπλε, τα κάτω καλυπτήρια φτερά είναι γκρι-μπλε και πράσινα. Η ουρά είναι πράσινη, το εξωτερικό φτέρωμα με πορτοκαλί-κίτρινες λωρίδες με μαύρη κατάληξη εσωτερικά και εξωτερικά. Το ράμφος είναι κόκκινο, με κίτρινη βάση στο πάνω μέρος του. Η ίριδα είναι καφέ με λευκό χρώμα στον οφθαλμικό δακτύλιο. Τα πόδια είναι γκρι.

Πληροφορίες 

Ζουν σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής,  όπως η Τανζανία, οι περιοχές νοτιοανατολικά της λίμνης Βικτόρια, αλλά και σε άλλες περιοχές του Ναϊρόμπι, της Κένυα  και άλλων χωρών. Πληθυσμοί τους συναντώνται και στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Οι πληθυσμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από “δραπετεύσεις” κατοικίδιων masked lovebirds.

Το είδος αυτό ζει κυρίως σε πεδιάδες σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο (συχνά άνω των 1100 μέτρων) και εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, όμως μπορούν να παρατηρηθούν και σε περιοχές με μεγαλύτερα δέντρα, όπως η ακακία, δέντρα baobab και άλλα. Επιλέγουν κατά κανόνα περιοχές όπου υπάρχει άφθονο νερό και καταναλώνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες όχι όμως όσο τα peach faced αδέρφια τους.

Είναι μονογαμικά και διατηρούν το ίδιο ταίρι για μια ζωή. Επιλέγουν το ταίρι τους σε νεαρή ηλικία. Στη φύση επιλέγουν τις ξηρές εποχές για αναπαραγωγή και συνήθως κάνουν αυτή τη διαδικασία μια φορά το χρόνο. Οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς σχετικά νωρίς, όταν είναι περίπου 44 ημερών!

Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη του Dr Φάλεν Μπάρτον το 2002 στο Journal of Avian Medicine and Surgery, το 25% των πουλιών του είδους είναι πολύ πιθανό να φέρει στα περιττώματα του το παράσιτο (μικροσπορίδιο) Encephalitozoon hellem το οποίο θεωρείται ότι είναι μερικώς μολυσματικό για τους ανθρώπους. Η τήρηση εξαιρετικών κανόνων υγιεινής με το είδος αυτό, θα ήταν λοιπόν σκόπιμη. Για να μην σας δημιουργηθεί η ιδέα ότι ένα masked lovebird θα σας μολύνει, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μικρόβιο αυτό συναντάται σε περισσότερα από 500 είδη πουλιών και στην συντριπτική πλειοψηφία των ειδών παπαγάλων, απλώς παρατηρήθηκε ότι μολύνει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό σε σχέση με άλλα είδη, τα masked Lovebirds. Το μικρόβιο αυτό δεν έχει μελετηθεί αναλυτικά, καθώς ανακαλύφθηκε μόλις το 1991 και θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο ειδικά αν η υγεία του είναι ήδη επιβαρυμένη. Στα πουλιά εικάζεται ότι μεταδίδεται από μολυσμένα νερά. Αυτό σημαίνει ότι ένα masked lovebird προερχόμενο από εκτροφή που γίνεται σε καλές συνθήκες υγιεινής, είναι αρκετά απίθανο να έχει μολυνθεί.

Ως πουλιά είναι κοινωνικά και αρέσκονται στην περιποίηση και τα χάδια μεταξύ τους όμως μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά επιθετικά ειδικά με άλλα πουλιά ακόμα και τους είδους τους, που δεν ανήκουν στο κοπάδι τους.

Διατροφή

Στη φύση η πρώτη πηγή διατροφής τους είναι σπόροι δέντρων όπως η ακακία. Αγαπούν το κεχρί, το σόργο αλλά τρώνε και φλοιούς δέντρων και φυτών καθώς επίσης και χόρτα από το έδαφος ενώ αν βρουν στο δρόμο τους καλλιέργεια καλαμποκιού… την “περιποιούνται” αναλόγως! Και αυτό το είδος δεν τρώει κατ επιλογή φρούτα στη φύση.

Ως κατοικίδια θα πρέπει να τρέφονται με πέλλετς κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ καλό μείγμα σπόρων, χόρτα σε μεγάλη ποικιλία και ελεγχόμενες ποσότητες φρούτων. Η διατροφή τους μπορεί να συμπληρωθεί με δημητριακά όπως ζέα, καλαμπόκι κτλ, μικρές ποσότητες ζυμαρικών, ρύζι κτλ.

Ως κατοικίδια

Μπορούν να γίνουν πολύ καλά κατοικίδια και αν υιοθετηθούν σε μικρή ηλικία να μάθουν να αναζητούν τα ανθρώπινα χάδια καθώς αρέσκονται σε αυτά και στη φύση. Η ενστικτώδης ανάγκη τους για δέσιμο με ταίρι στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καθιστά υποχρεωτική την ικανοποίηση των συναισθημάτων τους είτε με άφθονο χρόνο από την πλευρά του ανθρώπου είτε με διατήρηση τους σε ζεύγη. Με ανθρώπους που δεν είναι για μεγάλο διάστημα της ημέρας σπίτι και δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ένα masked αγαπορνιθάκι θα είναι με μαθηματική ακρίβεια δυστυχισμένο εφόσον ζει μόνο του χωρίς παρέα του είδους του.

Όπως και τα άλλα lovebirds, έχει μεγάλη περιέργεια και ανάγκη για εξερεύνηση και θα πρέπει να περνά καθημερινά αρκετές ώρες εκτός κλουβιού με μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση όμως καθώς δε θα διστάσει να εξετάσει κάθε σπιθαμή του σπιτιού και να βρεθεί σε διάφορους κινδύνους όπως πρίζες και καλώδια.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα lovebirds συχνά δαγκώνουν όχι μόνο από επιθετικότητα αλλά και από περιέργεια καθώς με τον τρόπο αυτό δοκιμάζουν την “υφή” του στόχου. Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι θα ήταν χρήσιμο να λάβετε μέτρα ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνήθως ένα δάγκωμα τους πονάει όμως αν γίνει από άμυνα μπορεί ακόμα και να προκαλέσει πληγή στο ανθρώπινο δέρμα, αφού το ράμφος τους είναι αρκετά δυνατό και μεγάλο σε σχέση με το σώμα τους.

To είδος αυτό θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο κλουβί καθώς και πολύ χρόνο για εκγύμναση εκτός κλουβιού. Τα πουλιά αυτά τρώνε και στο έδαφος όπου περνούν κάποιο χρόνο καθημερινά. Αν δείτε ότι επιλέγουν το πάτωμα σας για να παίξουν ή να εξερευνήσουν, μη τα αποθαρρύνετε. Είναι το φυσικό τους ένστικτο.

 

FISCHER’S LOVEBIRDS

fischers

Μέγεθος: 15 εκατοστά

Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια στη φύση, 10-20 χρόνια σε αιχμαλωσία ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης.

Βάρος: 42-58γρ .

Επιστημονική ονομασία: Agapornis fischeri

Δυνατότητες μίμησης: Κακές

Περιγραφή: Το πρόσωπο τους έχει πορτοκαλί προς κόκκινο χρώμα ενώ το υπόλοιπο κεφάλι τους έχει καφε-πράσινη απόχρωση. Στην περιοχή του στήθους έχουν λίγο κίτρινο χρώμα, το ίδιο και στο πάνω μέρος, χαμηλότερα από το λαιμό.Στο πλαϊνό μέρος των φτερών τους έχουν μαύρο χρώμα καθώς και κιτρινωπές αποχρώσεις.To  πάνω μέρος της ουράς τους έχει μπλε καταλήξεις. Στο κάτω μέρος η απόχρωση είναι ανοιχτό πράσινο.

Πληροφορίες 

Το είδος αυτό ζει στα ανατολικά της κεντρικής Αφρικής κυρίως στην Τανζανία. Επιλέγει συνήθως υψόμετρα άνω των 1100 μέτρων και συχνά συναντάται ακόμα και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Επιλέγει ξηρές εκτάσεις με δέντρα, σαβάννες, αλλά συναντάται και σε γεωργικές εκτάσεις.

Επιλέγει και αυτό όπως και τα άλλα είδη, μόνιμο σύντροφο για μια ζωή. Συνήθως η επιλογή συντρόφου γίνεται στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Για το είδος αυτό οι πληροφορίες για τις συνήθειες αναπαραγωγής τους στη φύση είναι ελάχιστες. Εικάζεται ότι αναπαράγεται 1 έως 2 φορές ετησίως. Στο είδος αυτό σημειώνουν αρκετοί ότι τα θηλυκά αναπτύσσουν πολύ μεγάλη επιθετικότητα, ίσως μεγαλύτερη των άλλων ειδών,  όταν βρίσκονται στη φωλιά. Οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς σε ηλικία 4,5 εβδομάδων περίπου.

 

Το είδος αυτό συνηθίζει να ταξιδεύει σε κλειστό σχηματισμό κοπαδιού. Πετούν γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις, σε κοπάδια 10 – 20 πουλιών όμως μπορούν να φτάσουν και σε κοπάδια εκατοντάδων πουλιών αν προορισμός τους είναι κάποια πλούσια σε τροφή περιοχή.

Θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα είδη για ευτυχισμένη ζωή σε αιχμαλωσία λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ανάγκης του για δραστηριότητα. Μεγαλύτερη από τα άλλα δυο είδη που αναφέραμε παραπάνω. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που αναπτύσσουν ως κατοικίδια, σχετίζονται με το μικρό μέγεθος κλουβιού. Υποφέρουν συχνά από παχυσαρκία καθώς ο οργανισμός τους είναι φτιαγμένος για πολύωρη δραστηριότητα. Παρατηρείται επίσης ότι το είδος αυτό σε αιχμαλωσία μελαγχολεί πιο εύκολα από τα άλλα είδη, και πάλι εξαιτίας της ανάγκης του για πτήσεις και δραστηριότητα.

Παραδόξως τα Fischer’s lovebirds παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες παρά το ότι στη φύση ζουν σε τροπικές περιοχές! Σε σχέση με τα άλλα είδη lovebirds, το συγκεκριμένο είδος δείχνει ευκολότερη προσαρμογή σε χειμωνιάτικο καιρό αν δεν εκτεθεί σε κρύα ρεύματα.

Μια άλλη σημαντική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το είδος αυτό είναι ότι τρέφεται κατά κύριο λόγο στο έδαφος!

Διατροφή

Τα πουλιά αυτά τρέφονται στη φύση με σπόρους αλλά και φρούτα που πέφτουν στο έδαφος με ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά σύκα. Μπορούν να ταξιδέψουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την τροφή που επιλέγουν. Επίσης αναζητούν συχνά περιοχές με καλλιέργειες κεχριού και καλαμποκιού.

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει πέλλετς καλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογικά, ένα πολύ καλό σε ποικιλία μείγμα σπόρων, φρούτα (θα ήταν λογικό να τους δώσει κανείς αποξηραμένα σύκα χωρίς ζάχαρη θα πρέπει όμως να υπάρχει μεγάλη προσοχή στο πόσο καλά διατηρημένα είναι καθώς συχνά αναπτύσσουν μούχλα, πολύ επικίνδυνη για τα πουλιά), ελεγχόμενες ποσότητες λαχανικών και ξηρών καρπών (αποφύγετε τα φιστίκια), καθώς και δημητριακά, μικρές ποσότητες ζυμαρικών, ρύζι καστανό κτλ.

Ως κατοικίδια

Μπορούν να γίνουν πολύ καλά κατοικίδια και αν υιοθετηθούν σε μικρή ηλικία να μάθουν να αναζητούν τα ανθρώπινα χάδια καθώς αρέσκονται σε αυτά και στη φύση. Η ενστικτώδης ανάγκη τους για δέσιμο με ταίρι στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καθιστά υποχρεωτική την ικανοποίηση των συναισθημάτων τους είτε με άφθονο χρόνο από την πλευρά του ανθρώπου είτε με διατήρηση τους σε ζεύγη. Με ανθρώπους που δεν είναι για μεγάλο διάστημα της ημέρας σπίτι και δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ένα αγαπορνιθάκι αυτού του είδους θα είναι με μαθηματική ακρίβεια δυστυχισμένο εφόσον ζει μόνο του χωρίς παρέα του είδους του.

Περισσότερο από όλα τα άλλα lovebirds, έχει μεγάλη περιέργεια και ανάγκη για εξερεύνηση και θα πρέπει να περνά καθημερινά αρκετές ώρες εκτός κλουβιού με μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση όμως καθώς δε θα διστάσει να εξετάσει κάθε σπιθαμή του σπιτιού και να βρεθεί σε διάφορους κινδύνους όπως πρίζες και καλώδια.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα lovebirds συχνά δαγκώνουν όχι μόνο από επιθετικότητα αλλά και από περιέργεια καθώς με τον τρόπο αυτό δοκιμάζουν την “υφή” του στόχου. Αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι θα ήταν χρήσιμο να λάβετε μέτρα ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνήθως ένα δάγκωμα τους πονάει όμως αν γίνει από άμυνα μπορεί ακόμα και να προκαλέσει πληγή στο ανθρώπινο δέρμα, αφού το ράμφος τους είναι αρκετά δυνατό και μεγάλο σε σχέση με το σώμα τους.

To είδος αυτό θα χρειαστεί μεγαλύτερο κλουβί από όλα τα άλλα είδη lovebirds. Θα πρέπει να έχουν ένα πραγματικά μεγάλο κλουβί για να γυμνάζονται, ακόμα και ένα κλουβί τύπου κλούβας γεμάτο με παιχνίδια, κλαδιά αλλά και χώρο να πετούν. Θα πρέπει επίσης να περνούν πολλές ώρες εκτός κλουβιού για πτήσεις αλλά και για εξερευνήσεις στο έδαφος. Προτείνονται ανεπιφύλακτα πολλά παιχνίδια αλλά και οπωσδήποτε παιχνίδια foraging (κρυψώνες τροφής) ώστε να ικανοποιούν το πολύ έντονο ένστικτο τους για αναζήτηση τροφής, ένστικτο που εκδηλώνουν περισσότερα από τα άλλα δύο είδη που αναφέραμε.

 

Τα παρακάτω αφορούν και τα 3 είδη 

Προβλήματα υγείας 

Τα lovebirds συχνά μπορούν να υποφέρουν από παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές λόγω λανθασμένης διατροφής, προβλήματα πέψης, μήκυτες και άλλα παράσιτα στο φτέρωμα τους, βακτηριακές μολύνσεις, νεφρικά προβλήματα.

Για την καλή υγεία ενός lovebird προτείνεται πολύ προσεγμένη διατροφή και πολύωρη άσκηση και δραστηριότητα καθημερινά.

lvbrkiss

Διαχωρισμός φύλλου

Και στα 3 δημοφιλή είδη δεν υπάρχει διμορφισμός. Η μόνο αξιόπιστη μέθοδος διαχωρισμού φύλλου είναι η εξέταση dna ή η παρατήρηση σε περίπτωση που πρόκειται για 2 ή περισσότερα ώστε να φανεί ποια γίνονται ζευγάρια και ποια θα είναι αρσενικά η θηλυκά από τον τρόπο που ζευγαρώνουν. Σημειώστε ότι ο αυνανισμός που παρατηρείται ως φυσιολογική συμπεριφορά στα lovebirds δεν αποτελεί συμπεριφορά μόνο αρσενικών αλλά και των θηλυκών.

Οι εκτροφείς lovebirds και όσοι ασχολούνται ιδιαίτερα με το είδος αυτό έχουν αναπτύξει τη θεωρία ότι με παρατήρηση κάποιων διαφορών και συμπεριφορών μπορεί κανείς να διαχωρίσει αρσενικά και θηλυκά στα παραπάνω 3 είδη. Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι τα θηλυκά είναι κατά κανόνα ελαφρώς πιο μεγαλόσωμα και πιο επιθετικά από τα αρσενικά. Επίσης θεωρείται ότι τα αρσενικά έχουν πιο ζωηρά χρώματα.

Θεωρείται επίσης ότι τα θηλυκά στέκονται στα κλαδιά τους με διαφορετική στάση από ότι τα αρσενικά όταν χαλαρώνουν, δηλαδή με τα πόδια πιο ανοιχτά από το ύψος το σώμα τους.

lvbrdmaleorfemale

Μια έρευνα με εθελοντική συμμετοχή ιδιοκτητών 70 lovebirds έφερε τα εξής αποτελέσματα.

Το 42% των θηλυκών δάγκωνε αμέσως όταν εκτέθηκε σε απότομες κινήσεις ενώ το  91% των αρσενικών δεν δάγκωνε.

Το 47% των θηλυκών δάγκωνε κατά την εξερεύνηση για λόγους περιέργειας, ενώ το 82% των αρσενικών δεν το έκανε αυτό.

Το 64% των αρσενικών δεν δάγκωναν καθόλου, ενώ το 89% των θηλυκών δάγκωναν.

Το 84% των θηλυκών όταν χαλάρωνε σε κλαδί είχε τα πόδια πιο ανοιχτά από το ύψος των ώμων του ενώ τη στάση αυτή είχαν 0 αρσενικά. Στη μέθοδο αυτή όμως το 56% των συμμετεχόντων απάντησε ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τη στάση αυτή ούτε σε αρσενικά ούτε σε θηλυκά.

Το 82% των αρσενικών τάιζαν τα θηλυκά ενώ μόνο το 11% των θηλυκών τάιζαν τα αρσενικά.

Το 47% των θηλυκών μετέφερε συνεχώς υλικά στη φωλιά και έδειχνε στρεσαρισμένο και αναστατωμένο με την διαδικασία αυτή ενώ μόνο το 9% των αρσενικών είχαν ίδια συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση κρατήστε στο μυαλό σας ότι η έρευνα αυτή αφορούσε μόνο 70 πουλιά και γενικότερα αυτή η μέθοδος διαχωρισμού φύλου δεν είναι «επιστημονικά» εγκεκριμένη είναι όμως ευρέως αποδεκτή.

Πληροφορίες έχουν αντληθεί από:

wikipedia

about com

Πανεπιστήμιο Michigan

lovebirds co nz

avianweb

exotic birds com

birdchannel

world parrot trust

parrot encyclopedia

Μουσείο ζωολογίας Michigan

Fry, H. S. Keith, E. Urban –  The Birds of Africa

BBC

Journal of Avian Medicine and Surgery

Princeton University Press -Birds of Eastern Africa by Perlo

3 Σχόλια

 1. πασχάλης 11:33, Μάι 20, 2016

  Καλησπέρα.
  αγόρασα ενα Lovebird του 15 απο pet shop.πωσ μπορώ να καταλάβω σε ποιό απο τα 9 ειδη ανηκει?
  ζευγαρώνουν όλα μεταξύ τους?

  Απαντήστε στο σχόλιο
 2. αρτεμις 13:49, Δεκ 17, 2013

  καλημερα! εχω ενα αρσενικο lutino loverbirs με κοκκινο κεφαλι και κιτρινο τριχωμα. ανηκει σε καποια υποκατηγορια; προκειται να αγορασω ενα μπλε loverbird θηλυκο με ασπρη μυτη, ειναι υβριδιο;

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 19:03, Δεκ 18, 2013

   Γειά σας, δυστυχώς δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε με βεβαιότητα, εξαρτάται και από τους γονείς και θα πρέπει να ρωτήσετε σε κάποιον που γνωρίζει καλά από μεταλλάξεις. Αν θέλετε κάντε μια εγγραφή στο http://www.birdnest.gr πηγαίνοντας εδώ http://www.birdnest.gr/register.php και μετά ανοίξτε ένα θέμα στην κατηγορία των παπαγάλων, υπάρχουν άτομα που θα μπορέσουν να σας απαντήσουν με βεβαιότητα.

   Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+