Παπαγάλος Σενεγάλης

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Παπαγάλος Σενεγάλης

Ο Παπαγάλος Σενεγάλης αποτελεί συχνή επιλογή για όσους θέλουν έναν κατοικίδιο παπαγάλο που δεν θα ξεσηκώνει τη γειτονιά στο πόδι με τη φασαρία του αλλά θα έχει αυξημένη νοημοσύνη.

Μέγεθος: 23 εκατοστά

Προσδόκιμο ζωής: Έως 40+ χρόνια με καλή φροντίδα και διατροφή. Συνήθως σε αιχμαλωσία υπό καλές συνθήκες φτάνουν έως 25-30 ετών ενώ στη φύση έως 25 ετών λόγω εξωτερικών παραγόντων.

Βάρος: ~ 125-155 γρ.

Επιστημονική ονομασία: Poicephalus senegalus

Δυνατότητες μίμησης: Mέτριες

Είδη – Εμφάνιση: Υπάρχουν τρία γνωστά υποείδη του παπαγάλου Σενεγάλης

Poicephalus senegalus senegalus: Η περιοχή του στήθους έχει κίτρινο χρώμα και είναι το πιο συνηθισμένο είδος ως κατοικίδιο.

Poicephalus senegalus mesotypus: Η περιοχή του στήθους έχει πορτοκαλί χρώμα

Poicephalus senegalus versteri: Η περιοχή του στήθους έχει κόκκινο χρώμα και ο χρωματισμός αυτός καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τα άλλα δύο είδη, όμως συνολικά το σώμα του είναι μικρότερο.

Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί στα φτερά του, στο πίσω μέρος του κεφαλιού επίσης. Το κεφάλι του στο μπροστά μέρος είναι μαύρο-γκρι και το ράμφος του μαύρο σκούρο. Στο στήθος φέρει χρωματισμό κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο ανάλογα με το υποείδος, ενώ το χρώμα αυτό συναντάται και πάνω από την περιοχή των ποδιών μέχρι την αρχή της ουράς του. Η ουρά του έχει σκούρο πράσινο προς μαύρο ενώ και οι άκρες των φτερών του έχουν σκούρα απόχρωση. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μεταλλάξεις του φυσικού τους χρωματισμού όπως lutino και pied.

senegalpied

Επίπεδο θορύβου

Οι παπαγάλοι αυτοί θεωρούνται από τα είδη που παράγουν χαμηλό έως μέτριου επιπέδου θόρυβο. Μπορούν να γίνουν “φλύαροι” ανάλογα με τη διάθεση τους αλλά αυτό δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και η ένταση της φωνής τους δεν είναι ιδιαιτέρως δυνατή. Συγκριτικά με έναν παπαγάλο Amazon, παράγουν πολύ λιγότερο θόρυβο.

Ακούστε πως κράζουν οι παπαγάλοι Σενεγάλης στη φύση

Γενικά

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης ζουν στα δυτικά της κεντρικής Αφρικής. Οι αρσενικοί ενηλικιώνονται στα 3 τους χρόνια ενώ τα θηλυκά σε ηλικία 2 ετών. Οι νεοσσοί παραμένουν στην φωλιά τους για 9 εβδομάδες και στη συνέχεια για άλλες 3 περίπου εβδομάδες δεν απομακρύνονται καθώς είναι ακόμη πλήρως εξαρτημένοι από τους γονείς τους.

Το είδος αυτό συναντάται στη φύση όχι μόνο σε ζευγάρια ή με κοπάδι αλλά και σε μονάδες.  Πολλές φορές σχηματίζουν μικρά κοπάδια των 10-20 πουλιών όμως κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τα ζευγάρια απομακρύνονται από το κοπάδι. Οι άγριοι παπαγάλοι Σενεγάλης δύσκολα πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές καθώς είναι αρκετά φοβικοί απέναντι στον άνθρωπο, όμως με μεγάλη ευκολία πλησιάζουν αγροτικές εκτάσεις προκαλώντας συχνά μεγάλες οικονομικές ζημιές σε αγρότες.

Συνήθως όταν τα πουλιά αυτά περνούν από κατοικημένες περιοχές, πετούν σε μεγάλο ύψος, αρκετά μεγάλο ώστε να μην είναι ορατά.

Γενικότερα πρόκειται για ένα από τα είδη που δεν έχει παρατηρηθεί αρκετά από μελετητές στη φύση και λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τις συνήθειες του στο φυσικό του περιβάλλον.

senegaltam

Ως κατοικίδια

Οι παπαγάλοι Σενεγάλης έχουν πολύ ιδιαίτερες προσωπικότητες. Υπάρχουν άνθρωποι που τους λατρεύουν αλλά και άλλοι που δεν έχουν καλές εμπειρίες με το είδος αυτό. Πρόκειται για αρκετά ντροπαλά πουλιά που λατρεύουν όμως την προσοχή του κηδεμόνα τους. Συνήθως δένονται και εμπιστεύονται απόλυτα ένα άτομο της οικογένειας εφόσον εξημερωθούν. Οι ενήλικες μη εξημερωμένοι δύσκολα εξημερώνονται αν υιοθετηθούν σε μεγάλη ηλικία, όμως η εξημέρωση τους δεν είναι αδύνατη.

Συνήθως έχουν καλές σχέσεις με άλλα κατοικίδια πουλιά όμως έχουν την τάση να γίνονται ζηλιάρηδες αν άλλα ζώα του σπιτιού αποσπάσουν τη σημασία του ανθρώπου τους. Στην περίπτωση αυτοί οι παπαγάλοι Σενεγάλης μπορούν να γίνουν επιθετικοί. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες αυτού του είδους παπαγάλων που αναφέρουν ότι ο παπαγάλος του κυνηγάει … την γάτα ή τον σκύλο τους μέχρι να απομακρυνθούν από το χώρο!

Η έντονη προσωπικότητα τους και η τρομερή ανάγκη τους να έχουν την έντονη προσοχή του κηδεμόνα τους, τους έχει δώσει τη φήμη του παπαγάλου που με τον κατάλληλο άνθρωπο μπορεί να μάθει απίθανα κόλπα. Το παρακάτω video απεικονίζει έναν από τους πιο διάσημους παπαγάλους Σενεγάλης, να κάνει διάφορα κόλπα.

Play

Ο παπαγάλος Σενεγάλης προτείνεται ως κατοικίδιο σε ανθρώπους που σκοπεύουν να δώσουν αποκλειστικότητα στον παπαγάλο τους, έχουν αρκετό χρόνο να του αφιερώσουν και θέλουν έναν παπαγάλο σχετικά ήρεμου χαρακτήρα και χαμηλού έως μέτριου θορύβου.

Οι δυνατότητες ομιλίας του παπαγάλου Σενεγάλης είναι μέτριες εώς και κακές. Θεωρείται πως λόγω του χαρακτήρα του είναι πιο εύκολο να μάθει διάφορα κόλπα από τον κηδεμόνα του μετά από εκπαίδευση παρά να μάθει να επαναλαμβάνει λέξεις. Πάντως δεν είναι λίγοι οι παπαγάλοι Σενεγάλης που μαθαίνουν να μιμούνται κάποιες λέξεις.

O Παπαγάλος Σενεγάλης θα απολαύσει επίσης εφόσον είναι εξημερωμένος, χάδια στο κεφάλι αλλά συχνά θα ξαπλώσει “ανάσκελα” και στην παλάμη του αγαπημένου του ανθρώπου για να κάνει παιχνίδια και να δείξει την αγάπη του. Με την ίδια ευκολία πάντως είναι δυνατόν να δαγκώσει το χέρι άλλων ανθρώπων που δε γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται.

Ένα από τα βασικά τους ελαττώματα είναι η υπερβολική τους ανάγκη για προφύλαξη του χώρου τους. Συνήθως οι παπαγάλοι αυτού του είδους που εμφανίζουν κακές συμπεριφορές, τις εμφανίζουν γιατί αισθάνονται ότι ο χώρος τους απειλείται η παραβιάζεται. Αν ο κηδεμόνας έχει φροντίσει για την παροχή κατάλληλου χώρου και την τήρηση κανόνων σεβασμού… τα πουλιά αυτά μπορούν να “θριαμβεύσουν” ως κατοικίδια.

Ένα από τα θετικά τους είναι ότι ναι μεν θέλουν μεγάλη σημασία από τον κηδεμόνα τους, όμως δεν θα πέσουν σε βαθειά μελαγχολία αν ο κηδεμόνας απουσιάσει για 1-2 μέρες από το σπίτι. Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι δεν έχουν δει ποτέ παπαγάλο Σενεγάλης με πρόβλημα μαδήματος φτερών από ψυχολογικά αίτια.

SENEGAL2

Διαμονή

Ο Παπαγάλος Σενεγάλης χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο κλουβί ανάλογο αυτών για μεγάλους παπαγάλους παρά το “κομψό” του μέγεθος. Πρόκειται για είδος που αγαπά την κίνηση και έχει ενέργεια για πολλά σκαρφαλώματα. Απαραίτητα θεωρούνται τα πολλά παιχνίδια καθώς είναι ένα από τα είδη που αγαπά να δοκιμάζει παιχνίδια και να ασχολείται με αυτά για ώρες.

Απαραίτητη θεωρείται η καθημερινή του εξάσκηση εκτός κλουβιού για τουλάχιστον 2 ώρες με δυνατότητα παροχής ασφαλούς δωματίου όπου μπορεί να πετάξει.

Λάβετε υπόψη επίσης ότι οι παπαγάλοι αυτοί θεωρούνται υψηλής νοημοσύνης και εύκολα θα βρουν τρόπο εξόδου από ένα μη καλά ασφαλισμένο κλουβί.

Διατροφή

Στη φύση η διατροφή του παπαγάλου Σενεγάλης βασίζεται στα φρούτα, στους σπόρους δέντρων και σε δημητριακά. Τρώνε επίσης χαρούπια και μπουμπούκια δέντρων.

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας πολύς κόσμος δίνει στους παπαγάλους αυτούς μεγάλη ποσότητα φιστικιών πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία και την μακροζωία τους. Οι Παπαγάλοι Σενεγάλης εύκολα θα ενθουσιαστούν με τα φιστίκια και θα τα αγαπήσουν όμως δε θα λάβουν ούτε πολλές βιταμίνες από αυτά ενώ κινδυνεύουν να μολυνθούν μακροπρόθεσμα από μύκητες που εύκολα αναπτύσσονται στα φιστίκια, ειδικά αυτά των χύμα τροφών.

Η ιδανική διατροφή για έναν παπαγάλο Σενεγάλης θα ήταν πέλλετς εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικά. Ένα εκλεκτό μείγμα σπόρων άριστης ποιότητας πρέπει να υπάρχει στη διατροφή του καθώς και ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών και δημητριακών. Ως λιχουδιές μπορούν να τους προσφερθούν πολύ μικρές ποσότητες ξηρών καρπών όπως καρύδι και αμύγδαλο. Επίσης συνήθως οι παπαγάλοι αυτοί λατρεύουν το κεχρί σε τσαμπί και πρέπει να τους δίνεται ως λιχουδιά σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Διαχωρισμός φύλου

Για τον διαχωρισμού φύλου στους παπαγάλους Σενεγάλης η μόνη ασφαλής μέθοδος είναι η εξέταση dna. Ωστόσο υπάρχουν μερικά “κόλπα” που σύμφωνα με εκτροφείς δίνουν αρκετά ασφαλή αποτελέσματα αρκεί τα πουλιά να είναι ενήλικα. Τα αρσενικά δεν έχουν ίχνος πράσινου στο κάτω μέρος της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ τα θηλυκά έχουν έστω και λίγο. Δείτε το παράδειγμα της φωτογραφίας.

fuloseneglΕπίσης θεωρείται ότι τα θηλυκά έχουν μικρότερο κεφάλι από τα αρσενικά ενώ το χρώμα του στήθους που μοιάζει με V εκτείνεται μέχρι την κοιλιά στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια, αντιθέτως στα αρσενικά το χρώμα σταματά αρκετά πιο κοντά στο στήθος.

 

Προβλήματα υγείας

Το είδος αυτό εμφανίζει συχνότερα από άλλα είδη παπαγάλων, υπερμέγεθες ράμφος αν δεν έχουν σκληρές επιφάνειες ξύλου στο κλουβί τους για να το εξασκούν καθημερινά. Επίσης οι παπαγάλοι Σενεγάλης εύκολα μπορεί να εθιστούν σε λιχουδιές, να τις αναζητούν επίμονα και συχνά πάσχουν από παχυσαρκία που συντομεύει την διάρκεια ζωής τους.

Μπορούν επίσης να προσβληθούν από βακτήρια και μύκητες.

Πληροφορίες έχουν αντληθεί από:

Avianweb

Wikipedia

Birdchannel

University of Michigan

Parrot encyclopedia

Parrots org

about com

wingscc

parrot pages com

1 σχόλιο

  1. ΣΩΦΡΟΝΑΣ 12:50, Αυγ 13, 2016

    Πολυ καλη ενηερωση

    Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+