Παπαγάλος ταϊσμένος στο χέρι. Τα υπέρ και τα κατά

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Παπαγάλος ταϊσμένος στο χέρι. Τα υπέρ και τα κατά

Πολλοί από εσάς θα απορήσουν με τον τίτλο αυτού του άρθρου καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι ο ταϊσμένος στο χέρι παπαγάλος είναι πάντα η σοφότερη επιλογή όταν κάποιος θέλει να αποκτήσει έναν νέο παπαγάλο. Θα πρέπει λοιπόν πριν την απόφαση αυτή να γνωρίζετε σημαντικές παραμέτρους καθώς ο ταϊσμένος στο χέρι παπαγάλος είναι πολύ πιθανό… να μην είναι ο παπαγάλος που ονειρεύεστε. Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στο τάισμα στο χέρι που γίνεται σκόπιμα και όχι στις περιπτώσεις που φυσικά απαιτείται για σοβαρούς λόγους (άρνηση των γονιών να ταϊσουν το νεοσσό, προβλήματα υγείας κτλ)

Ας δούμε λοιπόν ποιους κινδύνους εγκυμονεί το τάισμα στο χέρι…

 

 • Πόσο βέβαιοι είστε ότι ο παπαγάλος που θα πάρετε έχει ταϊστεί σωστά;

Το τάισμα στο χέρι απαιτεί εξαιρετική εμπειρία με τους παπαγάλους. Η σύριγγα ταΐσματος μπορεί να μην έχει βελόνα, δεν παύει να είναι όμως επικίνδυνη καθώς… λάθος ποσότητες, λάθος τρόπος ταΐσματος, λάθος ώρες ταΐσματος, κακή αποστείρωση ΟΛΩΝ των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για το τάισμα, κακή υγιεινή των χεριών… μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι πολύ κακό για τον παπαγάλο. Σε προβλήματα υγείας που πολύ συχνά δεν φαίνονται εξ’ αρχής. Μπορεί να πάρετε τον παπαγάλο σπίτι σας και να ασθενήσει μετά από μήνες από πρόβλημα που υπήρχε αλλά δε φαίνονταν και αιτία του προβλήματος να ήταν το κακό τάισμα. Μύκητες, βακτήρια, καταστροφή του πρόλοβου…, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πέψης, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να έχουν δημιουργηθεί. Αν λοιπόν θελήσετε να πάρετε έναν παπαγάλο ταϊσμένο στο χέρι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ποιος τον τάισε και πως τον τάισε.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτι σαν “μόδα” να πωλούνται πτηνά από οικιακές αναπαραγωγές σε αγγελίες. Σίγουρα για να έχετε φτάσει σε αυτό το άρθρο… έχετε δει τέτοιες αγγελίες. Πόσο σίγουροι μπορείτε να είστε για τα άτομα αυτά; Έχετε δει τα σπίτια τους, τις συνθήκες υγιεινής των κλουβιών τους; Γνωρίζετε αν σε κάθε τάϊσμα έκαναν σχολαστική απολύμανση των σκευών που χρησιμοποιούσαν και των χεριών τους; Σε κάποιες περιπτώσεις όταν ταΐζονται 2-3 ή και παραπάνω νεοσσοί μαζί, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται δεκάδες φορές το 24ωρο. Η κρέμα νεοσσού θα πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όταν ταΐζονται πολλοί νεοσσοί μαζί, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να διατηρηθεί η θερμοκρασία αυτή άρα θα πρέπει να γίνεται όλη η διαδικασία παρασκευής κρέμας από την αρχή… Είστε βέβαιοι ότι τα άτομα αυτά έκαναν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες; Γνωρίζετε αν στο χώρο τους οι νεοσσοί έρχονταν σε επαφή με άλλα ζώα ή με πλήθος ανθρώπων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν οποιοδήποτε μικρόβιο; Για να είστε βέβαιοι ότι τηρούνται όσα πρέπει… θα πρέπει να γνωρίζετε το άτομο που θα σας δώσει το νεοσσό, πολύ καλά.

 • Παπαγάλοι ταϊσμένοι στο χέρι από επαγγελματίες εκτροφείς 

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου γνωρίζουν σχετικά καλά τις σωστές τεχνικές του ταΐσματος στο χέρι και προς το συμφέρον τους συνήθως τηρούν αυστηρές ή έστω τις ελάχιστες των προδιαγραφών για σωστό τάισμα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η παραγγελία του παπαγάλου εξ’ αποστάσεως δεν σας εγγυάται τίποτα. Αν είστε μακρυά από τον εκτροφέα ζητήστε από κάποιον γνωστό σας στην περιοχή του, να επισκεφθεί τον χώρο του, να δει τις συνθήκες υγιεινής. Προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που τον επέλεξαν και πήραν παπαγάλο από αυτόν και μάθετε αν ο παπαγάλος τους το επόμενο διάστημα εμφάνισε κάποια ασθένεια.

 • Αντισώματα

Η πρόωρη απομάκρυνση του νεοσσού από τους γονείς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του. Ο παπαγάλος αυτός δεν έχει πάρει τα απαραίτητα αντισώματα από τον οργανισμό των γονιών και καλείται πλέον να αναπτύξει μόνος του άμυνες για να καταπολεμήσει κάθε λογής μικρόβιο που θα συναντήσει στον έξω κόσμο. Αν δεν έχουν τηρηθεί όσα αναφέρονται παραπάνω για τους κανόνες υγιεινής… να είστε βέβαιοι ότι ο παπαγάλος αυτός θα εμφανίσει προβλήματα υγείας.

 • Ο ψυχολογικός παράγοντας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοικίδιους παπαγάλους, έχουν ρίζα στις πρώτες μέρες της ζωής τους. Για παράδειγμα ένας african grey που αφαιρέθηκε πρόωρα από τη φωλιά για να ταϊστεί στο χέρι, αν τοποθετηθεί σε μεγάλο κλουβί είναι πολύ πιθανό να μην έχει καλή ισορροπία και να πέσει. Η σωματική του διάπλαση και το βάρος του είναι τέτοια που θα νιώσει αφόρητο πόνο σε σχέση με άλλους παπαγάλους που μπορεί να πάθουν το ίδιο. Μια τέτοια πτώση (την οποία δε θα μάθετε ποτέ αν συνέβη) είναι ικανή να κάνει το πουλί φοβικό για όλη του τη ζωή! Επίσης η πρόωρη απομάκρυνση από τους γονείς είναι ικανή να δημιουργήσει τεράστιο στρες στον παπαγάλο. Στρες που θα εκδηλωθεί με τα χρόνια με τη μορφή ασθενειών.

Φανταστείτε ένα μωρό παιδί που μόλις γεννήθηκε να υιοθετηθεί από έναν θηλυκό πίθηκο που θα το θηλάσει. Πόσο φυσιολογικό θα είναι αυτό το παιδί μόλις αρχίσει να περπατάει μόνο του; Πως θα κοινωνικοποιηθεί σωστά; Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Η περίπτωση ενός μωρού παπαγάλου δεν διαφέρει και πολύ από το παραπάνω παράδειγμα. Ο εξανθρωπισμός ενός μωρού παπαγάλου μπορεί να ακούγεται κάτι το δελεαστικό… στην πραγματικότητα όμως είναι τραγικά επικίνδυνος. Τα ένστικτα του θα αλλοιωθούν… Η πορεία της ζωής του μπορεί πραγματικά να βρεθεί σε λάθος “περιοχές”.

Φυσικά και ναι, υπάρχουν παπαγάλοι ταϊσμένοι στο χέρι που έζησαν υγιέστατοι όλα τα χρόνια της ζωής τους, έγιναν πανέξυπνοι, εξαιρετικά ήμεροι και πολύ φιλικοί με τους ανθρώπους. Αυτό είναι η μια πλευρά του νομίσματος… Μπορούμε να σας απαριθμήσουμε αμέτρητα παραδείγματα παπαγάλων που ΔΕΝ ταΐστηκαν από κανέναν παρά μόνο από τους φυσικούς γονείς τους (και μάλιστα γονείς ΜΗ εξημερωμένους… ) που κατέληξαν όχι μόνο εξαιρετικά κατοικίδια… αλλά σημείο αναφοράς για πολλούς εμάς που έχουμε παπαγάλους. Πανέξυπνοι, τρυφεροί, παιχνιδιάρηδες, κοινωνικοί με τους ανθρώπους. Αντικρίστε λοιπόν την πραγματικότητα και μην ψάχνετε την εύκολη λύση. ΔΕΝ υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα παπαγάλος. Το πόσο θα εξημερωθεί, το αν θα μιλήσει, το αν θα μάθει “κόλπα”… δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αν ταΐστηκε στο χέρι. Έχει σχέση με το αν έχει ο ιδιοκτήτης του τη σωστή ενημέρωση, αν του φέρεται σωστά, αν ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα συναναστροφής με τον παπαγάλο, με αργά και καθημερινά βήματα, αν του παρέχει σωστή διατροφή, κατάλληλο χώρο να ζει, άσκηση και διασκέδαση και δεκάδες ακόμα πράγματα. Να είστε πολύ βέβαιοι ότι αν δε παρέχετε αυτά που πρέπει στον παπαγάλο σας… είτε είναι ταϊσμένος στο χέρι είτε όχι… θα καταλήξει με διαφόρων ειδών προβλήματα.

Σαφώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να είναι πιο κοινωνικός και πιο ήμερος ένας παπαγάλος ταϊσμένος στο χέρι σε σχέση με έναν ενήλικα άγριο που θα βρείτε σε ένα αμφιβόλου εμπιστοσύνης pet shop, όμως ποιος σας είπε ότι έχετε μόνο αυτές τις δυο επιλογές; Μπορείτε κάλλιστα να βρείτε έναν παπαγάλο που ανατράφηκε από τους γονείς του και να τον πάρετε όταν απογαλακτιστεί. Θα έχετε στα χέρια σας ένα φυσιολογικό παπαγάλο με όλα του ένστικτα και θα είναι έτοιμος να ξεκινήσετε μαζί σιγά σιγά τα βήματα εξημέρωσης.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νεοσσών παπαγάλων που ακόμα και όταν έχουν ταϊστεί στο χέρι, δεν εξημερώνονται πλήρως ποτέ. Εδώ ταιριάζει άψογα η φράση “Είναι θέμα χαρακτήρα!”

Custom_Amazon_Syringe_400W

H θετική πλευρά του ταϊσμένου στο χέρι παπαγάλου

 

 • Ευκολότερη εξημέρωση

Αυτή και μόνο είναι η θετική πλευρά του ταΐσματος στο χέρι. Θα θέλαμε όμως να εκληφθεί όπως ακριβώς το αναφέρουμε. Ευκολότερη… όχι βέβαιη! Το τάισμα στο χέρι αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε γρηγορότερο αποτέλεσμα στην εξημέρωση τους πρώτους μήνες. Είναι δηλαδή θέμα χρόνου…

Αξίζει να ρισκάρετε όλα τα παραπάνω μόνο από βιασύνη; Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς. Αν η απόφαση σας είναι ότι αξίζει, αυτό που πρέπει να μείνει στη μνήμη σας είναι να σκεφτείτε και να ψάξετε καλά αν ο άνθρωπος που ταΐζει στο χέρι είναι έμπειρος, χαίρει της εμπιστοσύνης σας, έχει καλή φήμη για τους παπαγάλους που δίνει…

 

Έχετε εμπειρίες με παπαγάλους ταϊσμένους στο χέρι ή μη; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας γράφοντας στο κάτω μέρος το σχόλιο σας.

 

Και μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να λαμβάνετε τακτική ενημέρωση για όλα τα άρθρα της σελίδας μας με την εγγραφή σας στο newsletter μας. Δηλώστε το email σας εδώ:

 

3 Σχόλια

 1. Μητσος 23:05, Μαρ 04, 2016

  Παιδια εχω ενα ζευγαρι κοκατιλ.τα πηρα απο παραγωγό ημερα.ο αρσενικος παραμενει ακομα καπως ατιθασος..το κοριτσι ηταν το κατι αλλο(λεω ηταν γιατι την εχασα σημερα το πρωι λογω ασθενειας-δεν ειχε σχεση με το ταισμα- κ ειμαι πααααααααααααρα πολυ στεναχωρημενος…)επαιζε ασταματητα μαζι μου κ με την αλυσιδα που κρεμεται απο το λαιμο μου..πράγματικα Ηταν το κατι αλλο..ειδικα οταν απολαμβανε τα χαδια που της εκανα με τη μυτη στα μαγουλακια της..
  Την εχασα,ομως αυτο που με εκανε να νιωσω η μικρη μου ΚΩΚ θα ζει για παντα μεσα μου!
  Οσοι εχετε ή σκοπευετε να αποκτησετε καποιο κατοικιδιο, ο,τι κ αν ειναι, δωστε τους ολοι σας την αγαπη κ διαθεστε ΧΡΟΝΟ Κ ΥΠΟΜΟΝΗ!!!κ προς Θεου,οταν εχετε νευρα(λογικο στις μερες μας με ολα οσα μας συμβαινουν καθημερινα)μην ξεσπατε πανω στα ζωακια επειδη πιθανον να σας δωσουν διαφορες αφορμες(να λερωσουν να κανουν ζημιες κλπ)γιατι το κατοικιδιο μας ειναι ο καθρέφτης μας…

  Απαντήστε στο σχόλιο
 2. γιαννης 02:40, Ιουν 15, 2014

  Στην ελλαδα δεν υπαρχει κανενας ελενχος.ο καθενας με δυο κλουβια στο σπιτι του κανει τον εκτροφεα και πουλουν πολλα προβληματικα πτηνα.εις βαρος των πτηνων φυσικα ολα αυτα.

  Απαντήστε στο σχόλιο
 3. Νατασα 00:07, Οκτ 29, 2013

  Ετσι ειναι συμφωνω κανενα μωρο δε πρεπει να το παιρνουμε απ τους γονεις του οτι ειδους και να ειναι

  Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+