Προληπτική ετησία εξέταση παπαγάλου

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Προληπτική ετησία εξέταση παπαγάλου

Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να διαφωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την ανάγκη για προληπτική ετήσια εξέταση παπαγάλου. Ένα ετήσιο τσεκ απ  συνιστάται για να διασφαλιστεί ότι ο παπαγάλος σας, θα παραμείνει απόλυτα ευτυχής και υγιής. Ο έλεγχος αυτός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης του παπαγάλου σας σαν κατοικίδιο ζώο συντροφιάς, διότι χωρίς καλή υγεία το πουλί  δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στην αγάπη σας ή να συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων.

Μικροσκοπικός έλεγχο των περιττωμάτων (και μερικές φορές και άλλες εξετάσεις) απαιτούνται ως μέρος της εξέτασης  δεδομένου ότι τα πουλιά κρύβουν τα σημάδια της ασθένειας. Στο πλαίσιο της εξέτασης ο γιατρός  θα αξιολογήσει επίσης την καθημερινή ρουτίνα  και την πρόοδο της προσωπικότητας του  πουλιού σας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ετήσιας εξέτασης, καθώς μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τις ιδιαίτερες ανάγκες του πουλιού.

Οι εξετάσεις που συνιστώνται πρέπει να γίνονται κάθε 12 μήνες και είναι οι εξής :
• εξέταση περιττωμάτων  : η μικροσκοπική ανάλυση των περιττωμάτων δίνει μια άμεση εικόνα της υγείας του πουλιού. Χρησιμοποιείται για να εντοπιστούν τυχόν σκουλήκια, παράσιτα και μολυσματικοί οργανισμοί .
•εξέταση Gram περιττωμάτων : Η εξέταση αυτή γίνεται  για τον εντοπισμό βακτηρίων και ζυμομυκήτων .
• καλλιέργεια περιττωμάτων : Για την  καλλιέργεια  χρειάζονται  24-72 ώρες για να επεξεργαστούν  και να προσδιοριστούν  ειδικά βακτήρια, ζύμες ή μύκητες που μπορεί να υπάρχουν στα περιττώματα .
• καλλιέγεια  φαρυγγικού επιχρίσματος : Αυτό δείχνει πιθανά προβλήματα υγείας, διατροφικές ελλείψεις και ύπαρξη  στρες.
• Τεστ ψιττάκωσης  από δείγμα περιττωμάτων : Η ψιττάκωση είναι μια σοβαρή ασθένεια των πτηνών συντροφιάς που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα ένα ετήσιο τεστ για τα πουλιά που ζουν σε σπίτια με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους .
• Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να είναι απαραίτητες εαν υπάρχουν ενδείξεις αρρώστιας και εαν τα πουλιά έχουν ιστορικό προβλημάτων  χοληστερόλης .

 

Θεραπείες για σκουλήκια , ψείρες και  άκαρι δίνονται εάν προκύψει κατά τον έλεγχο ότι υπάρχουν στον οργανισμό. Μπορεί να είναι πιο σωστό να δώσει κανείς αυτές τις θεραπείες με ειδική βελόνα που κατεβαίνει στο φάρυγγα αλλά αυτό μόνο ο γιατρός μπορεί να το πει.

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΣΕΚ ΑΠ

Είναι προτιμότερο να κάνουμε τον έλεγχο προς το τέλος της ετήσιας πτερόρροιας . Η πτερόρροια είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για τους παπαγάλους και εξετάζοντας την πρόοδο της είμαστε σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουμε την αλήθεια για την υγεία του πουλιού μας. Κατά τον έλεγχο της υγείας ο γιατρός θα εξετάσει τα φτερά πτήσης  για να καθορίσει το στάδιο της πτερόρροιας. Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας είναι πιθανό να γίνουν  περαιτέρω δοκιμές για να βρεθεί ο λόγος της καθυστερημένης ή ανώμαλης πτερόρροιας . Με τον όρο  καθυστερημένης πτερόρροιας εννοούμε οτι τα φτερά δεν έχουν αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την φυσική ροή της πτερόρροιας.

Όταν η πτερόρροια ολοκληρωθεί και τα φτερά είναι καλής ποιότητας τότε αυτό είναι ένδειξη για ένα υγιές πουλί .

Οι εποχές πτερόρροιας  είναι διαφορετικές  για κάθε είδος και με την ακόλουθη λίστα θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε την καλύτερη στιγμή  για τον ετήσιο έλεγχο υγείας του πουλιού σας .
Budgerigars (Budgie), Lovebirds, Parrotlets: Tέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου είναι μια καλή στιγμή για ένα ετήσιο τσεκ απ και για τα αρσενικά και για τα θηλυκά παπαγαλάκια.

Cockatiels : Tέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου είναι μια καλή στιγμή για ένα ετήσιο τσεκ απ για cockatiels. Το είδος αυτό είναι επιρρεπές σε προβλήματα αναπαραγωγής και ένας δεύτερος έλεγχος θα ήταν θεμιτός. Τα θηλυκά είναι επιρρεπή, επίσης, σε περίοδο ωοτοκίας, γι’αυτό  θα ήταν καλό στο τέλος του χειμώνα   (Φεβρουάριο προς Μάρτιο) να γίνεται ένας  επανέλεγχος ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένα για την αναπαραγωγική περίοδο. Τα αρσενικά  είναι επιρρεπή στην μη φυσιολογική αναμάσηση και στη  φραγή του εντέρου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής δραστηριότητας όταν αυτή συνεχίζεται μέχρι και την περίοδο πτερόρροιας. Ο έλεγχος υγείας για τα αρσενικά με θηλυκό σύντροφο συνιστάται Μάρτιο με Απρίλιο.

Rosellas: Tέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου είναι μια καλή στιγμή για ένα ετήσιο τσεκ απ.

Eclectus: Αρχές καλοκαιριού είναι ο καλύτερος χρόνος για ένα ετήσιο τσεκ απ για τους παπαγάλους Eclectus, καθώς  η ετήσια πτερόρροια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.

Λευκό & Ροζ Cockatoos: Tέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου είναι η καλύτερη στιγμή για τον ετήσιο έλεγχο υγείας των Cockatoos καθώς η ετήσια πτερόρροια θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι Cockatoos είναι επιρρεπείς σε προβλήματα αναπαραγωγής και ένας δεύτερος έλεγχος κρίνεται απαραίτητος. Τα θηλυκά είναι επιρρεπή, επίσης, κατά την περίοδο ωοτοκίας, γι’αυτό  θα ήταν καλό να γίνεται ένας  επανέλεγχος στο τέλος του χειμώνα, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένα για την αναπαραγωγική περίοδο. Τα αρσενικά  είναι επιρρεπή στην μη φυσιολογική αναμάσηση και στη  φραγή του εντέρου κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής δραστηριότητας όταν αυτή συνεχίζεται μέχρι και την περίοδο πτερόρροιας. Ο έλεγχος υγείας για τα αρσενικά με θηλυκό σύντροφο συνιστάται Μάρτιο με Απρίλιο.

Παπαγάλοι Νοτίου Αμερικής ( Μακάο, Κονούρες , Αμαζόνες, Κουάκερ): Η περίοδος πτερόρροιας  για τα πουλιά αυτά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί στην Ελλάδα, αν το καλοκαίρι (Ιούνιος-Ιούλιος) θα  μπορούσε να είναι μια ιδανική στιγμή για ένα ετήσιο έλεγχο υγείας. Αυτοί οι παπαγάλοι Νοτίου  Αμερικής μπορούν να έχουν πτερόρρροια είτε άνοιξη είτε καλοκαίρι, και ο γιατρός θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της εποχής της πτερόρροιας του δικού σας πουλιού κατά τη διάρκεια του ετήσιου τσεκ.

Ασιατικοί Παπαγάλοι: Από  Αυγουστο μέχρι Σεπτέμβριο είναι ο καλύτερος χρόνος για το ετήσιο τσεκ απ των ασιατικών παπαγάλων, καθώς η ετήσια πτερόρροια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.

 

Πηγές: Πτηνίατρος Ρομπ Μαρσαλ

0 σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Λυπούμαστε. Είτε δεν έχουν γραφτεί σχόλια είτε ακόμη δεν έχουν εγκριθεί προς δημοσίευση.

Κάντε κλικ παρακάτω και… Αφήστε το σχόλιο σας !

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+