Πρώτες βοήθειες

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Πρώτες βοήθειες

Είναι σημαντικό να διατηρούμε σπίτι μας ένα μίνι φαρμακείο για πρώτες βοήθειες στον παπαγάλο μας αλλά και να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ανάγκης. Αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. (Στο κάτω μέρος του άρθρου υπάρχει λίστα γιατρών)

Οι πρώτες βοήθειες αφορούν κυρίως σε τραυματισμό και όχι σε ασθένειες αφού γι αυτές από μόνοι μας είναι αμφίβολο αν μπορούμε να κάνουμε κάτι χωρίς συμβολή ειδικού γιατρού. Προληπτικά θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας ποια αντισηπτική/αντιβιοτική αλοιφή είναι ασφαλής για χρήση σε πτηνά ώστε να την έχετε πάντα στο σπίτι.

Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές πιθανότητες τραυματισμού

-Σπασμένο φτερό με αίμα

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο στους παπαγάλους. Όταν βγάλουν ένα φτερό που έχει αιμοφόρο αγγείο είναι λογικό να ματώσουν και συνήθως το αίμα μπορεί να σταματήσει άμεσα. Χειριζόμαστε τον παπαγάλο με ψυχραιμία και καθαρίζουμε το σημείο με καθαρό βρεγμένο χαρτί η πατονέτα. Ως αντισηπτικό υγρό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το hibitane. Καλό είναι να αποφύγουμε το μπεταντίν καθώς μπορεί να δημιουργήσει ξήρανση του δέρματος, αν δεν έχουμε όμως κάτι άλλο τότε χρησιμοποιούμε ελάχιστη αραιωμένη με νερό ποσότητα μπεταντίν. Αφού καθαρίσουμε το σημείο, αφήνουμε το πουλί να ηρεμήσει στο κλουβί του. Aν το αίμα είναι πολύ θα χρειαστούμε αιμοστατική σκόνη που θα βρούμε στο πετ σοπ ή φαρμακείο.

-Επίθεση από άλλο ζώο

Χειριστείτε το πουλί ήρεμα. Ελέγξτε αν έχει σπασμένο φτερό ή πόδι ή άλλο οστό. Αν ναι επικοινωνήστε αμέσως με κτηνίατρο και κατά τη μεταφορά του προσέξτε ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο τραύμα! Αν έχει αιμορραγία εφαρμόστε άμεσα πίεση στο σημείο με μια γάζα χωρίς όμως να παρεμποδίζετε την αναπνοή του πτηνού. Εάν υπάρχει σπασμένο φτερό, τυλίξτε τα 2 φτερά χαλαρά στο σώμα με γάζα και στη συνέχεια τη γάζα με κολλητική ταινία (όχι πολύ σφιχτά), μετά από αυτό τοποθετήστε τον παπαγάλο σε μικρό κλουβί μεταφοράς ή σε κουτί στο οποίο να χωράει άνετα αλλά να μην κινδυνεύει να χτυπήσει περισσότερο και μεταφέρετε τον σε κτηνίατρο. Αν υπάρχει πληγή με αιμορραγία και είμαστε μακρυά από γιατρό, προσπαθούμε να σταματήσουμε το αίμα με αιμοστατική σκόνη (θα την βρούμε σε πετ σοπ ή φαρμακείο)

-Μικρές πληγές ή εκδορές από τραυματισμό με αντικείμενα κτλ

Εφόσον είναι επιφανειακή πληγή, καθαρίστε με αραιωμένο μπεταντίν ή hibitan. Αφαιρέστε τυχόν φτερά από το σημείο με αποστειρωμένο τσιμπιδάκι. Εφαρμόστε την αντιβιοτική αλοιφή που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας. Αν υπάρχει αιμορραγία θα πρέπει να την σταματήσουμε με αιμοστατική σκόνη (θα την βρούμε σε πετ σοπ ή φαρμακείο)

-Εγκαύματα

Ρίξτε άφθονο κρύο νερό πάνω στην καμμένη περιοχή για αρκετά λεπτά. Στεγνώστε την περιοχή απαλά με γάζα και εφαρμόστε κρύες κομπρέσες. Εάν πρόκειται για σοβαρό έγκαυμα, μεταφέρετε αμέσως το πτηνό σε γιατρό, συνήθως τα εγκαύματα φέρνουν λοιμώξεις και είναι απαραίτητη θεραπεία με αντιβιοτικά.

-Αιμορραγία σε νύχι.

Συνήθως αυτές οι αιμορραγίες είναι ολιγόλεπτες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον παπαγάλο. Καθαρίστε το σημείο με αντισηπτικό υγρό. Εάν υπάρχει πληγή στο νύχι και αιμορραγεί εκτεταμένα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Αν απέχουμε πολύ από γιατρό θα πρέπει να σταματήσουμε την αιμοραγία με αιμοστατική σκόνη (θα την βρούμε σε πετ σοπ ή φαρμακείο)

-Δύσπνοια

Ελέγξτε τα ρουθούνια αν είναι μπλοκαρισμένα. Αν ναι, σκουπίστε τα με υγρό πανί. Αν το ξένο σώμα μπορεί να αφαιρεθεί με αντικείμενο και ΜΟΝΟ εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός, επιχειρήστε να το αφαιρέσετε με την κορυφή μιας καρφίτσα (όχι το μυτερό μέρος). Η δύσπνοια πολύ συχνά είναι αποτέλεσμα σοβαρών ασθενειών. Πρέπει άμεσα να πάρετε γνώμη γιατρού. Διατηρείστε τον παπαγάλο σε ζεστό περιβάλλον (θερμοκρασία δωματίου 27-29 βαθμούς κελσίου). Προσέξτε, αν η δύσπνοια επέλθει σε συνθήκες καύσωνα τότε πιθανώς το πουλί να έχει θερμοπληξία και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το τοποθετήσετε σε δροσερό περιβάλλον (όχι όμως κάτω από κλιματιστικά και απέναντι σε ανεμιστήρες)

- Δηλητηρίαση

Εάν ο παπαγάλος έχει εισπνεύσει καπνό ή άλλο τοξικό αέριο, μεταφέρετε το πτηνό σε καλά αεριζόμενο χώρο. Εάν ήρθε σε εξωτερική επαφή με άλλο τοξικό υλικό π.χ σπρέι μαλλιών, κάντε αμέσως μπάνιο στον παπαγάλο. Εάν έχει καταπιεί τοξική ουσία δώστε άμεσα στο στόμα με όποιο δυνατό τρόπο , ενεργό άνθρακα. Θα βρείτε ενεργό άνθρακα σε αρκετά πετ -σοπ ή αλλιώς σε φαρμακείο σε μορφή κάψουλας. Αδειάστε την σκόνη από την κάψουλα και δώστε στον παπαγάλο σκόνη στο στόμα ή σε σύριγγα μαζί με λίγο νερό ή ακόμα και με το δάχτυλο σας αφού έχετε καθαρίσει καλά τα χέρια σας. Κατά των δηλητηριάσεων λειτουργεί και ο άργυλος (πηλός) που διατίθεται σε πλάκες σε πετ σοπ και μπορείτε να έχετε μικρές ποσότητες πάντα μέσα στο κλουβί.

Διατηρήστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για τον παπαγάλο σας με αποστειρωμένα σύνεργα όπως:

-Σύριγγες όλων των μεγεθών (χωρίς βελόνες)

-Γάζες

-Ψαλίδι

-Τσιμπιδάκι

-Αιμοστατική πούδρα/σκόνη

-Αντισηπτικά μαντηλάκια

-Αντισηπτικό υγρό

-Αντιβιοτική αλοιφή (κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό)

-Αυτοκόλλητη ταινία ιατρικών χρήσεων

-Ρολό γάζας

-Αντισηπτική σκόνη

-Πόσιμο αιμοστατικό κονάκιον (κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό)

-Λάμπα θερμότητας

-Σταγονόμετρο

-Θερμοφόρα

-Θερμόμετρο σώματος και θερμόμετρο δωματίου

-Ηλεκτρολύτες (σε μερικές περιπτώσεις π.χ αν το πουλί χάσει τις αισθήσεις του, η άμεση χορήγηση μπορεί να το τονώσει. Αν σας ζητήσει ο γιατρός να δώσετε ηλεκτρολύτες θα πρέπει να τους έχετε εύκαιρους)

-Ρωτήστε τον γιατρό σας για άλλα φάρμακα που θα μπορούσατε να κρατήσετε προληπτικά στο κουτί πρώτων βοηθειών

-Πετσέτες και άλλα πανιά που ενδεχομένως να φανούν χρήσιμα (πάντα καθαρά)

Το κουτί πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στα ταξίδια εφόσον μεταφέρουμε τον παπαγάλο μαζί μας.

Πηγές

Δρ. Τζένιφερ Πρινς – κτηνίατρος

 

ΛΙΣΤΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ

Με έντονο χρώμα σημειώνονται οι γιατροί που διαπιστωμένα γνωρίζουμε ότι μπορούν να κάνουν αναλυτικές εξετάσεις σε παπαγάλους όπως π.χ αιματολογικές, λήψη δειγμάτων για καλλιέργειες κτλ.

Patricia Gray. Animal Medical Center, Λ. Μεσογείων 267, Νέο Ψυχικό. Τηλ.: 210 6717031 http://www.animalmedicalcenter.gr/

Κονταδάκης Κυριάκος, τηλ. 6974632657, Αριστοτέλους 24 Ελληνικό, Αθήνα

Δημητριαδης Κωστας , Στρατάρχου Παπάγου 22, Άγιος Δημήτριος : τηλ 210.9755429 (Ισχύει μόνο αυτό το ιατρείο πλέον) http://www.animalclinic.gr/

Ακρίβος Αχιλλέας – Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου, Παναγή Τσαλδάρη 12 Περιστέρι, τηλ. 2105720761 και 6977558945

Μαραφέλιας Πάνος, Γεωργ. Παπανδρέου 45 & Καββαθά, (Πλατεία Ελευθερίας – Γουδή), Ζωγράφου. Τηλ. 210 7782981

Ηλιόπουλος Γεώργιος Κύμης 18 & Βοσπόρου 128, Καλογρέζα, τηλ. 210.2717872, 6977.219000

24ωρη λειτουργία ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ, τηλ: 210.6640552-3, Λεωφόρος Λαυρίου, Παιανία Αττικής, Για τα πτηνά: Αθανάσιος Αδάμης

Γραμμενίδου Νερατζιά (Τζούλια) , Θρακης 13 Aλεξανδρούπολη, τηλ: 25510 24040 κιν.:6932318839

 

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Αν είστε σε οποιαδήποτε περιοχή γιατρός με γνώσεις στα πτηνά και μπορείτε να λάβετε δείγμα από τον πρόλοβο για μικροβιολογικές εξετάσεις, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προσθέσουμε στη λίστα. Συμπεριλάβετε στο μήνυμα σας αναλυτικά στοιχεία, τηλέφωνα, ιστοσελίδα αν διαθέτετε, διεύθυνση κτλ.

0 σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Λυπούμαστε. Είτε δεν έχουν γραφτεί σχόλια είτε ακόμη δεν έχουν εγκριθεί προς δημοσίευση.

Κάντε κλικ παρακάτω και… Αφήστε το σχόλιο σας !

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+