Συγκατοίκηση κοκατίλ με άλλο είδος

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Συγκατοίκηση κοκατίλ με άλλο είδος

Γιώργος: θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται συγκατοίκηση στο ίδιο κλουβί ενός κοκατίλ αρσενικού με κάποιο άλλο παπαγάλο άλλου είδους. Αν ναι θα ήθελα να μου προτείνετε σχετικά κάποιο είδος πριν προβώ σε κάποια αγορά.

Papagaloi.eu : Γιώργο θίγεις ένα τεράστιο θέμα με πολλές παραμέτρους, θα προσπαθήσουμε να σε καλύψουμε όσο γίνεται. Η λογική απάντηση αλλά και η δική μας απάντηση είναι όχι. Τα κοκατίλ δεν είναι επιθετικό είδος, μπορεί να «επιτεθούν» αλλά δεν θα είναι για να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν, θα είναι για να εκφοβίσουν και αυτό γιατί έχουν μέγαλο θέμα με «την τοποθεσία» τους. Ακόμα κι αν έφερνες ένα δεύτερο κοκατίλ, θα μπορούσε να συμβεί αυτό, δηλαδή για ένα μεγάλο διάστημα το νέο μέλος να μην είναι αποδεκτό και να δέχεται καθημερινές και συχνές ενοχλήσεις από το παλαιότερο.

Η λογική σου απορία θα είναι ότι το έχεις δει σε βίντεο π.χ ένα κοκατίλ να ζει με ένα ringneck. Πρόκειται για εξαιρέσεις της εξαίρεσης. Για πουλιά που είτε μεγάλωσαν μαζί από μωρά σαν αδέρφια είτε έτυχε να έχουν χαρακτήρα σπάνιο και να συνδεθούν μεταξύ τους με φιλία που επιτρέπει ακόμα και την συγκατοίκηση. Το να πάρεις μια τέτοια απόφαση είναι σα να ρισκάρεις 1 προς 1000…

Τα υπόλοιπα είδη ακόμα και μικρότερα όπως lovebirds είναι πολύ πιο επιθετικά από τη φύση τους και υπάρχει κίνδυνος να επιτεθούν άσχημα στο κοκατίλ. Τα μόνα που ίσως δε θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά είναι budgie  όμως και πάλι το budgie αν δε τύχει καλής υποδοχής … δε θα είναι χαρούμενο και θα είναι συνεχώς σε επιφυλακή «μέσα στο ίδιο του το σπίτι»

Η πρόταση μας θα ήταν να πάρεις ένα δεύτερο κοκατίλ θηλυκό. Πρόκειται για πουλιά που έχουν στο dna τους τη συμβίωση. Όσο κι αν στην αρχή μπορεί να μην ταιριάξουν, με τον καιρό θα βρουν κοινά στοιχεία και θα δεθούν. Και αυτή η διαδικασία θέλει προσοχή, δε γίνεται ούτε και κοκατίλ αν πάρεις να το βάλεις απλά στο κλουβί του άλλου. Πρέπει να μέινουν σε ξεχωριστά κλουβιά για ένα μήνα για λόγους καραντίνας για να είσαι σίγουρος ότι δε θα μεταδώσει το ένα στο άλλο κάποια ασθένεια. Το νέο πουλί μπορεί να μεταφέρει δεκάδες ασθένειες που δε φαίνονται και θα εκδηλωθούν τον πρώτο καιρό λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραλειφθεί υπο ειδικές συνθήκες αν π.χ έχουν γίνει εξετάσεις και είναι καθαρό το πουλί. Σε πολλούς φαίνεται περίεργη αυτή η διαδικασία, όμως αν κάνεις μια έρευνα θα δεις πόσος κόσμος έχει χάσει παπαγάλους και όχι μόνο από ασθένειες που μεταφέρθηκαν από νέο μέλος.

Επειδή σ αυτό το θέμα όπως προαναφέραμε πολλά μπορούν να ειπωθούν και ενδεχομένως να είναι και πολλές οι απορίες σου, ο τρόπος αυτός της ερώτησης – απάντησης δε ξέρω αν μπορεί να σε καλύψει. Ενδεχομένως αν ήθελες να πάρεις διάφορες γνώμες και να σου πουν και άλλοι εμπειρίες επι του θέματος, να άνοιγες ένα θέμα στο forum www.birdnest.gr . Aν θελήσεις διευκρινίσεις για τα παραπάνω μπορείς να αφήσεις και σχόλιο στο κάτω μέρος ή να στείλεις νέο μήνυμα.

 

2 Σχόλια

  1. Cockatiel 17:16, Νοε 21, 2016

    Μπορω να βαλω budgie με κοκατιλ

    Απαντήστε στο σχόλιο
  2. geotele1980 20:35, Νοε 24, 2013

    Σας ευχαριστω πολύ για την απάντηση….το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ για το σπίτι του και επομένως αποφάσησα να μην το ρισκάρω!βέβαια έχει τύχει πολύ καλή συνεργασία, προσαρμογή και φιλία μεταξύ του κοκατίλ και του Ζακό σε κοινόχρηστους χώρους παιχνιδιού.

    Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+