African grey ή ζακό

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
African grey ή ζακό

Οι african grey ή ζακό όπως πολύ συχνά τους αποκαλούμε στην Ελλάδα. Ανήκουν στην ομάδα των δημοφιλών παπαγάλων ως κατοικίδια και συχνά γίνονται οι “σταρ” του σπιτιού καθώς είναι είδος που συχνά μαθαίνει να επαναλαμβάνει πολλές λέξεις ακόμα και τραγούδια.

Μέγεθος: 33 εκατοστά οι erithracus, 30 εκατοστά οι timneh

Προσδόκιμο ζωής: Έως 60 χρόνια σε αιχμαλωσία (συνήθως έως 45 χρόνια σε αιχμαλωσία), συνήθως αρκετά λιγότερο στη φύση λόγω εξωτερικών παραγόντων διαβίωσης.

Βάρος: ~ 400 γρ. οι erithracus , 320γρ οι timneh

Επιστημονική ονομασία: Psittacus erithacus, Psittacus timneh

Δυνατότητες μίμησης: Πολύ καλές

Περιγραφή: Το χρώμα τους είναι το γκρι με άσπρο στο πρόσωπο πάνω από το ράμφος και γύρω από τα μάτια. Οι erithracus έχουν κόκκινη ουρά ενώ oι timneh έχουν καφέ κόκκινη σκούρας απόχρωση ουρά. Το ράμφος τους είναι μαύρο. Οι timneh  έχουν στο σώμα τους πιο σκούρα απόχρωση του γκρι, ενώ το ράμφος τους είναι χρώματος ανοιχτού (ξεθωριασμένου καφέ-γκρι) στο πάνω μέρος.

afrgr3

Γενικές πληροφορίες

Κατάγονται από τις δασώδεις περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Προτιμούν συνήθως περιοχές με αυξημένη υγρασία και χαμηλού υψομέτρου όμως μπορούν να παρατηρηθούν και σε μεγάλα υψόμετρα όταν εκεί βρίσκουν τροφή. Πολύ συχνά αναζητώντας τροφή μετακινούνται προσωρινά σε πιο πεδινές εκτάσεις ή ακόμα και σε νησίδες ποταμών.

Στη φύση τα πουλιά αυτά είναι πολύ κοινωνικά. Ακόμα και στην περίοδο της αναπαραγωγής παραμένουν στην περιοχή τους σε σχηματισμό μικρών κοπαδιών. Το κάθε ζευγάρι που αναπαράγεται έχει βέβαια το “δικό του” δέντρο. Για την αναπαραγωγή τους προτιμούν συνήθως τις πιο ξηρές εποχές του χρόνου. Στη φύση αναπαράγονται 1 έως 2 φορές το χρόνο. Οι απόγονοι εγκαταλείπουν τη φωλιά σε ηλικία περίπου 3 μηνών, παραμένουν όμως υπό την προστασία και την καθοδήγηση των γονιών μέχρι να είναι αρκετά ανεξάρτητοι ώστε να ζήσουν μόνοι τους. Η διαδικασία αυτή διαρκεί για χρόνια! Κατά την περίοδο αυτή οι νεαροί african grey δημιουργούν παρέες ίδιας ηλικίας και συναναστρέφονται με αυτές, χωρίς όμως να απομακρύνονται από την οικογένεια τους! Από τους γονείς τους διδάσκονται πως να ξεχωρίζουν τα τοξικά από τα ασφαλή φυτά που θα φάνε. Επίσης το μάθημα των γονέων περιλαμβάνει μεθόδους προφύλαξης και άμυνας της περιοχής τους! Το είδος αυτό μπορεί να γίνει ακραία επιθετικό ακόμα και με το είδος του όταν πρόκειται για υπεράσπιση περιοχής ή για ανεύρεση φωλιάς.

Οι ζακό στο φυσικό τους περιβάλλον τρέφονται και στο έδαφος. Η διαδικασία προσγείωσης τους στο έδαφος όμως δεν είναι απλή! Μια αρχική ομάδα καταλαμβάνει πρώτα ένα δέντρο της “στοχευόμενης” περιοχής και όταν δώσει το “σήμα” της ασφάλειας, προσγειώνονται σταδιακά και τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού στο ίδιο δέντρο. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στο έδαφος σε ομάδες και η κάθε ομάδα περιμένει να επιστρέψει η προηγούμενη για να προσγειωθεί. Ποτέ ένα ολόκληρο κοπάδι δε θα παρατηρηθεί στο έδαφος. Όσο παραμένουν στο έδαφος βρίσκονται σε εξαιρετική εγρήγορση και αντιδρούν στην παραμικρή κίνηση ή ήχο!

Στη φύση οι παπαγάλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί μεταξύ τους αλλά εξαιρετικά ντροπαλοί με ξένες μορφές ζωής. Σπανίως επιτρέπουν σε ανθρώπους να πλησιάσουν το κοπάδι τους. Επίσης σε αντίθεση με άλλα είδη παπαγάλων που όταν ζουν σε κοινές περιοχές μπορούν να σχηματίσουν μεικτά κοπάδια ανεύρεσης φαγητού, οι ζακό δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο είδος να συμμετέχει στο κοπάδι τους. Αρέσκονται να κράζουν κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες αλλά και όταν βρίσκονται σε πτήση σε σχηματισμό κοπαδιού.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το είδος αυτό έχει ιδιαιτέρως αυξημένη ευφυΐα και μπορεί να σκέφτεται με σύνθετες σκέψεις. Οι african grey δεν θεωρούνται μόνο από τους εξυπνότερους παπαγάλους, αλλά κατά πολλούς, οι εξυπνότεροι. Επιστημονικά είναι αποδεκτό ότι πρόκειται για ένα από τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη. Σε έρευνες έχει αποδειχτεί ότι ως είδος πειραματίζονται με νέα πράγματα και σχηματίζουν απόψεις για το περιβάλλον τους. Το 2007 σε μελέτη που έγινε για την εξυπνάδα τους, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παπαγάλοι τους είδους αυτού χρησιμοποιούν ανεπτυγμένο συλλογισμό και στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πρόκειται για δείγμα νοητικής ανάπτυξης σε πολλές περιπτώσεις ανώτερο ενός βρέφους του ανθρώπινου είδους! Επίσης στο είδος αυτό έχουν καταγραφεί συμπεριφορές πρωτευόντων ζώων (π.χ πίθηκοι, μαϊμούδες κτλ).

Σε άλλη έρευνα το 2004, παρατηρήθηκε ότι οι african grey έχουν τη δυνατότητα να αντιγράφουν ποικιλία ενεργειών όχι μόνο με φωνητική μίμηση αλλά μιμούμενοι και σωματικές κινήσεις και μάλιστα συνδυάζοντας τις κινήσεις αυτές με τις σωστές περιπτώσεις (π.χ χαιρετισμός).

Οι άγριοι african grey στη φύση ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο επικοινωνίας μέσω ήχων – κραυγών. Συνήθως τα κοπάδια είναι σιωπηλά από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή. Εξαιρετική φασαρία κάνουν τις απογευματινές ώρες όταν επιστρέφουν στα σημεία ανάπαυσης τους. Το “λεξικό ήχων” τους, περιλαμβάνει φωνές σήμανσης συναγερμού,  φωνές διάθεσης επικοινωνίας, φωνές πείνας, αλλά και φωνές επίθεσης. Οι φωνές επικοινωνίας χρησιμοποιούνται για εντοπισμό μελών του κοπαδιού και για να παραμένει το κοπάδι εντός ορίων τοποθεσίας. Οι ήχοι συναγερμού έχουν επίπεδα έντασης,  ανάλογα με το πόσο σημαντικός αξιολογείται ο κίνδυνος. Οι νεαροί του είδους διδάσκονται από τους γονείς αυτούς τους ήχους . Υπάρχει ουσιαστικά μια δική τους φωνητική γλώσσα, κοινή σε όλο το είδος. Οι ζακό που γεννιούνται σε αιχμαλωσία θεωρείται ότι δεν γνωρίζουν τη “γλώσσα” αυτή, ενστικτωδώς όμως αναπτύσσουν δικές τους φωνητικές “λέξεις” για να εκφράσουν ανάλογες καταστάσεις (π.χ κίνδυνο κτλ).

Οι κύριοι κίνδυνοι των african grey στη φύση είναι αρπακτικά σαρκοφάγα πουλιά που συχνά στοχεύουν ακόμα και σε ενήλικα του κοπαδιού. Επίσης οι μαϊμούδες πολλές φορές επιτίθενται σε φωλιές τους για να φάνε τα αυγά τους.

afrgr2

Επίπεδο φασαρίας

Το επίπεδο φασαρίας των κατοικίδιων african grey θεωρείται “ελεγχόμενο”. Προκαλούν σαφώς λιγότερη φασαρία από άλλους παπαγάλους ανάλογου μεγέθους και η ένταση της φωνής τους είναι χαμηλότερη από άλλα δημοφιλή είδη. Λόγω των ενστίκτων τους είναι πιθανότερο να κράξουν τις πρωινές και απογευματινές ώρες για μικρά χρονικά διαστήματα εφόσον ζουν σε καλές συνθήκες και δεν υπάρχει ψυχολογικός παράγοντας που θα τους κάνει υπερβολικά θορυβώδεις.

Ακούστε εδώ τη φωνή των african grey

Διατροφή

Οι ζακό στη φύση επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση τους, ξηρούς καρπούς και  φρούτα .  Συμπληρώνουν τη διατροφή τους με φύλλα δέντρων και θάμνων, έντομα, φλοιούς – ρίζες φυτών και άνθη. Αγαπούν πολύ τον καρπό του φοινικόδεντρου Ααβόρα.

Για τους κατοικίδιους African grey η διατροφή που προτείνεται από τους ειδικούς είναι πέλλετς καλής ποιότητας (κατά προτίμηση βιολογικά), μείγμα σπόρων άριστης ποιότητας για μεγάλους παπαγάλους, καθημερινή παροχή φρέσκων λαχανικών (το είδος αυτό αγαπά την ποικιλία λαχανικών κομμένη σε μικρά κομματάκια σε μορφή σαλάτας μιξ),  ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα (αποφύγετε τα φιστίκια), φρούτα, ρύζι καστανό, μικρές μπουκιές βραστού κοτόπουλου, μικρές ποσότητες ζυμαρικών και δημητριακών. Αν και στη φύση τα φρούτα είναι βασική πηγή διατροφής τους, λόγω της έλλειψης ασβεστίου που συχνά παρουσιάζουν και της πρακτικής αδυναμίας να τους παρασχεθεί σε αιχμαλωσία η φυσική τους διατροφή, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι σημαντικό για την υγεία τους, να τους παρέχεται πλήθος λαχανικών και όχι φρούτων, καθώς από τα λαχανικά ο οργανισμός τους μπορεί να λάβει περισσότερο ασβέστιο.

Για την καθημερινή του σαλάτα προτείνεται στους κηδεμόνες τους να προτιμούν το μπρόκολο, το σπανάκι, το καρότο, την γλυκοπατάτα (μόνο βρασμένη), τις πιπεριές καθώς και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι σαλάτες τους μπορούν να προσφερθούν με προσθήκες φρούτων σε μικρές ποσότητες. Από φρούτα προτιμήστε μήλο, σταφύλι, μπανάνα και πορτοκάλια.  Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά ότι ο παπαγάλος σας τρώει απ όλα τα είδη της ποικιλίας που του προσφέρετε στην ψιλοκομμένη σαλάτα. Αν για παράδειγμα τρώει μόνο τα κομματάκια φρούτων θα πρέπει να αλλάξετε τακτική και να του προσφέρετε συχνότερα τα λαχανικά και λιγότερες φορές να υπάρχει η προσθήκη φρούτων. Αν και από τα λαχανικά επιλέγει μόνο ένα είδος τότε θα πρέπει να του τα προσφέρετε ξεχωριστά π.χ ένα είδος το πρωί ένα το απόγευμα, μέχρι να μάθει να τρώει ποικιλία λαχανικών.

Διαμονή

Ένα πολύ μεγάλο κλουβί με ύψος ενός μέτρου και άνω θα ήταν ιδανικό για έναν ζακό. Το κλουβί θα πρέπει να έχει ανάλογο μήκος και πλάτος και να περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια και απαραιτήτως παιχνίδια foraging (κρυψώνες τροφής) καθώς οι παπαγάλοι αυτοί αφιερώνουν σημαντικό χρόνο της ημέρας τους στην αναζήτηση τροφής, τους αρέσει να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν. Το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο που θα βλέπουν για μεγάλο μέρος της ημέρας τον κηδεμόνα τους καθώς δένονται με ισχυρούς δεσμούς με τον άνθρωπο τους και μελαγχολούν εύκολα. Τις νυχτερινές ώρες θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης του κλουβιού σε ήσυχο σκοτεινό δωμάτιο για τουλάχιστον 10-11 ώρες το 24ωρο. Ένας από τους λόγους που το είδος αυτό πάσχει συχνά από ψυχολογικές διαταραχές και μαδάει τα φτερά του είναι η έλλειψη καλού ύπνου.

Συχνά οι παπαγάλοι αυτοί καλούνται να ζήσουν πάνω σε ένα σταντ. Η μέθοδος αυτή είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία του παπαγάλου καθώς κινείται ελάχιστα και γυμνάζεται ελάχιστα. Η παραμονή πάνω σε σταντ θα πρέπει να γίνεται μόνο για λίγο χρόνο την ημέρα, αν συντρέχουν λόγοι εκπαίδευσης, συναναστροφής κτλ.

_MG_6268

Ως κατοικίδια

Οι ζακό γίνονται συνήθως εξαιρετικά κατοικίδια κάτω από τα κατάλληλα χέρια. Δυστυχώς λόγω της εντυπωσιακής εξυπνάδας τους και της πολύ καλής μιμητικής τους ικανότητας, συχνά υιοθετούνται βιαστικά από ανθρώπους που τους ενδιαφέρει να έχουν έναν “παπαγάλο που μιλάει” χωρίς να έχουν ψάξει πρώτιστα για τις απαιτήσεις του είδους. Επειδή όμως όλοι οι ζακό δεν μιλάνε (στατιστικά οι περισσότεροι ΔΕΝ μιλάνε), συχνά εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες αυτούς, που τους πήραν στο σπίτι τους μόνο και μόνο επειδή θέλανε έναν παπαγάλο που θα μιλάει.

Ως είδος αγαπά πολύ την επικοινωνία με τους ανθρώπους, τις βόλτες (κάτω από ασφαλείς συνθήκες), το παιχνίδι εκτός κλουβιού που θα πρέπει να του παρέχεται καθημερινά για αρκετές ώρες, τα χάδια στο κεφάλι και μερικές φορές στο σώμα. Ο african grey όταν δεθεί με τους ανθρώπους του σπιτιού, θεωρεί τον εαυτό του μέλος της οικογένειας και αν αντιμετωπιστεί διαφορετικά είναι πιθανό να βυθιστεί σε συναισθηματικό χάος και να αναπτύξει κακές συμπεριφορές.

Η εκπαίδευση του αν γίνει προγραμματισμένα και σωστά μπορεί γρήγορα να αποδώσει καρπούς καθώς λόγω της εξυπνάδας του εύκολα θα μάθει βασικές εντολές όπως το “έλα εδώ” κτλ.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι timneh έχουν πιο ήπιες προσωπικότητες και αναπτύσσουν δυσκολότερα επιθετικές συμπεριφορές καθώς και ότι σπανιότερα μαδούν τα φτερά τους. Η πεποίθηση αυτή είναι σχετικά κοινή ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν ζακό και των δύο ειδών όμως επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί καθώς δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι κηδεμόνες african grey είναι ότι το είδος αυτό μπορεί εύκολα να αναπτύξει φοβίες. Δεν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να βιάζεται η να πιέσει τον παπαγάλο για οτιδήποτε ενώ χρειάζεται σημαντική προσοχή και στην πιθανότητα πτώσης ενός ζακό. Λόγω της κατασκευής του, είναι από τα είδη που αν πέσουν απότομα στο έδαφος ή στο πάτωμα, νιώθουν έντονο πόνο. Από πολλούς εικάζεται ότι οι ζακό που από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα, έχουν ιστορικό πτώσης εξαιτίας της πρόωρης απομάκρυνσης τους από τη φωλιά και της τοποθέτησης τους σε κλούβες μεγάλου ύψους.

Ένας παπαγάλος ζακό δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά από ότι ένα μωρό της οικογένειας καθώς η εξυπνάδα του βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο και  η ανάγκη του  για “δέσιμο” και αγάπη είναι εντονότατη. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι απότομες αλλαγές στις συνήθειες του (π.χ αν χάσει το αγαπημένο μέλος της οικογένειας ή η προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια ή η προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου) μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την συμπεριφορά του. Μπορεί να εκδηλώσει προς το νέο μέλος ακόμη και επιθετικότητα ή να μελαγχολήσει νιώθοντας το συναίσθημα της ζήλιας.

Τα συναισθήματα ενός ζακό είναι τόσο ισχυρά και η ψυχική του ισορροπία τόσο εύθραυστη που έχουν οδηγήσει σε ειδικούς στη συμπεριφορά παπαγάλων, όπως η Πάμελα Κλάρκ να προτείνουν στους νέους κηδεμόνες ζακό, για τους πρώτους 18 μήνες της υιοθεσίας να μην αφήσουν τον παπαγάλο τους ούτε για να πάνε διακοπές, ενώ στην πορεία αν απουσιάσουν για μικρά διαστήματα θα πρέπει να γίνεται προετοιμασία (όπως π.χ σταδιακή γνωριμία με το άτομο που θα τον φροντίζει).

Η διάσημη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς παπαγάλων Barbara Heidenreich, ειδικά για τους african grey αναφέρει ότι είναι λάθος η φήμη των ζακό ως φοβικά και νευρωτικά πουλιά και ότι αυτή η συμπεριφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί σήμερα γενική πεποίθηση όσων έχουν ασχοληθεί εντατικά με το είδος αυτό. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν όταν επιλέγετε έναν νεαρό african grey για αγορά, να γνωρίζετε ότι ήταν σε  χέρια καλού και υπεύθυνου εκτροφέα.

 

Προβλήματα υγείας

Οι African Grey είναι επιρρεπείς σε ενδοπαράσιτα που προσβάλλουν κυρίως το πεπτικό τους σύστημα. Πάσχουν επίσης συχνά από έλλειψη ασβεστίου. Σε αιχμαλωσία συχνά μολύνονται από μύκητες που προέρχονται από τα κακοδιατηρημένα φιστίκια που πολλοί ιδιοκτήτες τους προσφέρουν. Μπορούν επίσης να μολυνθούν από παράσιτα του αίματος. Συχνά σε αιχμαλωσία μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα στην καρδιά λόγω κακής διατροφής και παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ανάμεσα στα είδη παπαγάλων που συχνότερα μπορούν να πάσχουν από αφυδάτωση του οργανισμού τους. Άλλες ασθένειες που μπορεί να τους προσβάλλουν είναι η χλαμυδίωση, το pbfd (ασθένεια ράμφους και φτερών) που ανάμεσα σε παπαγάλους είναι μεταδιδόμενο.

Όπως προαναφέραμε το είδος αυτό εύκολα μπορεί να παρουσιάσει και ψυχικές διαταραχές από αυξημένη μελαγχολία και άγχος. Θεωρείται ένα από τα είδη που παρουσιάζει την τάση να μαδάει τα φτερά του. Περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Διαχωρισμός φύλου

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για τον οπτικό καθορισμό του φύλου ενός african grey. Το είδος αυτό δεν είναι διμορφικό και για ασφαλή ταυτοποίηση αρσενικού ή θηλυκού θα χρειαστεί εξέταση dna.

Υπάρχει μια αμφιλεγόμενη “οπτική” μέθοδος που πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει επιτυχία έως και 95% ενώ άλλοι την απορρίπτουν. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τη μέθοδο αυτή συναντήσαμε αρκετά παραδείγματα που δεν ισχύει. Με κάθε επιφύλαξη σας παρουσιάζουμε τη μέθοδο . Η μέθοδος αφορά πουλιά που είναι τουλάχιστον 18 μηνών ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο χρωματισμός της ουράς.

Θα πρέπει να ελέγξετε το κάτω μέρος των πλαϊνών φτερών της ουράς του ζακό σας. Πρόκειται για μια κάθετη σειρά μικρών φτερών που μπορούν να φτάνουν έως και 10 τον αριθμό και είναι στοιχισμένα κάθετα το ένα πάνω στο άλλο. Στα αρσενικά οι καταλήξεις των φτερών-πούπουλων δεν έχουν απόχρωση ή είναι άσπρης απόχρωσης ενώ στα θηλυκά είναι γκρι. Δείτε το φωτογραφικό παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα.

afgrvisual

 

Υπάρχει και μια ακόμα μέθοδος εξέτασης των φτερών που σε συνδυασμό με την πρώτη μέθοδο μπορεί να φέρει πιο “βέβαιο” αποτέλεσμα όμως πάντα συγκρατήστε ότι η μόνη βέβαιη μέθοδος είναι η εξέταση dna.

Παρατηρήστε τον παπαγάλο σας από μια απόσταση 5-10 ποδιών την ώρα που βρίσκεται πάνω σε πατήθρα ή πάνω στο κλουβί και χτυπάει τα φτερά του (κίνηση που συνηθίζουν πολλοί παπαγάλοι). Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το κάτω μέρος της φτερούγας. Αν είναι αρκετά ήμερος ώστε να αφήσει κάποιον να ανοίξει τις φτερούγες  τότε ακόμα καλύτερα… Αν δεν είστε βέβαιοι μη ρισκάρετε να τις ανοίξετε με το χέρι γιατί μπορεί να νιώσετε από πρώτο χέρι πόσο δυνατά δαγκώνει ένας ζακό. Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες που μας παραχώρησε ευγενικά η ιστοσελίδα africanqueenaviaries.com και η ιδιοκτήτρια της κ. Jean Patisson. Στο αρσενικό θα δείτε ότι στις περιοχές που δείχνει η φωτογραφία υπάρχουν δυο χρώματα, το γκρι και το μαύρο  ενώ στο θηλυκό κάτω από την φτερούγα υπάρχει το άσπρο. ( Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τον κ. Παναγιώτη Τομπολα. )

afrgrvisdets

Πληροφορίες έχουν αντληθεί από

wikipedia

birdchannel

about com

avianweb

eliteparrotsclub com

africangreyparrot org

Πανεπιστήμιο Michigan

parrots org

parrot encyclopedia

African Grey Parrot Conservation (Φαλμαν, 2002)

 

1 σχόλιο

  1. claudia spila 19:48, Απρ 03, 2016

    Ευχαριστώ πολύ παιδιά!!! Τώρα, που έχω έναν παπαγάλο African grey, 1 χρονών, δεν ξέρω γιατί με προτιμάει. Τώρα όμως που μπήκα στο site σας, μπορώ και ξεχωρίζω!!! Είδα την ουρά του. Έχει γκρι καταλήξεις, είδα τα φτερά του, έχουν γκρι, άσπρο και μαύρο. Είναι θηλυκό επομένως!!! Και κάπου αλλού, τώρα, διάβασα πως στα θηλυκά αρέσουν πιο πολύ τα αρσενικά. Οπότε είναι ξεκάθαρο! Ο παπαγάλος μου είναι θηλυκός!!! Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια!!!

    Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+