Budgie, budgerigar ή αλλιώς κοινά παπαγαλάκια!

Ρύθμιση κενού+- AΜέγεθος γραμματοσειράς+- Εκτύπωση άρθρου
Budgie, budgerigar ή αλλιώς κοινά παπαγαλάκια!

Τα budgerigar (Melopsittacus undulatus), γνωστά και ως μπάτζι ή ως κοινό παπαγαλάκι, είναι ένα μικρό είδος πουλιών, με αρκετά μεγάλη σε μήκος ουρά σε σχέση με το σώμα τους. Το συνολικό μήκος τους φτάνει έως και τα 18 εκατοστά. Τα Budgerigars είναι τα μόνα είδη στο του γένους Melopsittacus Αυστραλίας, και βρίσκονται σε όλα τα άγρια μέρη της ξηρής ενδοχώρας της Αυστραλίας , όπου το είδος έχει επιζήσει υπό σκληρές συνθήκες για τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια. Τα Budgerigars είναι έχουν στην φύση χρώμα πράσινο και κίτρινο με μαύρο, “κυματισμούς” στον αυχένα, την πλάτη και τα φτερά, αλλά αυτά που έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία ποικίλουν σε χρώματα όπως: μπλε, λευκά, κίτρινα, γκρι, ακόμα και δεκάδες ακόμα συνδυασμοί. Είναι δημοφιλή κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο, λόγω του μικρού τους μεγέθους, χαμηλού κόστους, και την σχετική τους ικανότητα να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. Η προέλευση του ονόματος budgerigar είναι ασαφής. Ως είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1805, και είναι σήμερα το πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο στον κόσμο μετά τον σκύλο και τη γάτα.

Το budgerigar είναι στενά συνδεδεμένο ως είδος  με τα lories. Είναι πτηνό της οικογένειας των ειδών parakeet , ένας μη ταξινομικός όρος που αναφέρεται σε μικρόσωμους κυρίως παπαγάλους.

BudgieQuintet

Συχνές απορίες:

1) Είναι τα budgie κανονικοί παπαγάλοι; Πόσο ζουν; Πόσο θόρυβο κάνουν;

Ναι. Τα Budgerigars (Melopsittacus undulatus) έχουν τα χαρακτηριστικά ενός παπαγάλου. Με καλή φροντίδα, μπορούν να ζήσουν + – 15 χρόνια. Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των παπαγάλων,ανάλογα με τη διάθεση τους μπορούν να κάνουν αρκετή φασαρία. Η διαφορά είναι στην ένταση. Δεν θα ακούγονται στο απέναντι τετράγωνο…αλλά να είστε βέβαιοι ότι μέσα στο σπίτι θα τα ακούτε. Ειδικά αν πάρετε 2… οι διάλογοι τους μπορούν να είναι μεγάλοι σε διάρκεια:)

 

2) Τι τροφές μπορώ να δίνω στο μπάτζι μου;

Μια καλή διατροφή του budgie περιλαμβάνει ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους premium συσκευασμένου μείγματος σπόρων, καθώς και ένα κουταλάκι pellets για budgie. Aν δε τρώει πέλλετς τότε θα χρειαστεί περισσότερη ποσότητα του μείγματος σπόρων. Επίσης φύτρα σπόρων, λαχανικά, φρούτα, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη χορταρικά. Τα Budgies αγαπούν ιδιαίτερα και το κεχρί σε τσαμπί το οποίο μπορεί να δίνεται ως λιχουδιά σε πολύ μικρή ποσότητα σχεδόν καθημερινά ή ώς λιχουδιά ανά μερικές ημέρες σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα. Δείτε και τη λίστα με τις επιτρεπόμενες τροφές και μη.

 

3) Μπορούν να μιλήσουν τα budgie;

Ένα budgie μπορεί να μάθει αρκετές λέξεις και φράσεις. Τα αρσενικά budgerigar είναι πιο πιθανό να μιλήσουν από τα θηλυκά. Μερικοί ιδιοκτήτες budgie μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι το Budgie τους επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις, επειδή το είδος αυτό τείνει να έχει μια πολύ χαμηλή, γρήγορη φωνή όταν “παπαγαλίζει” λέξεις, και πολλοί το θεωρούν ως απλή φλυαρία. Αν γίνει εντατική προσπάθεια – εκπαίδευση ενός Budgie και αν αυτό είναι δεμένο μαζί σας και θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας, μπορεί να πει λέξεις αρκετά αργά και καθαρά. Φυσικά θυμηθείτε ότι η πλειοψηφία των παπαγάλων δεν μιλάει. Οι παράμετροι για την επανάληψη λέξεων από τον παπαγάλο είναι πολλές όπως ο χαρακτήρας του, το πόσο δεμένο είναι μαζί σας, αν έχετε ένα ή δυο, αν είναι από μικρό μαζί σας κ.α

Για να πάρετε μια ιδέα από τις δυνατότητες ομιλίας κάποιων (λίγων όμως) budgie, δείτε και αυτό το video

Play

 

4) Τι είδους κλουβί πρέπει να πάρω για Budgie;

Τα μπάτζι είναι δραστήρια, και χρειάζεται ένα ευρύχωρο κλουβί. Επιλέξτε ένα κλουβί που είναι τουλάχιστον 48χ48 με 1 έως 1,3 εκατοστά άνοιγμα ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού. Ψάξτε για κλουβί που είναι εύκολο να καθαριστεί και να συντηρηθεί. Διακοσμήστε το κλουβί με φυσικά ξύλα – πατήθρες από ασφαλή ξύλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλαδιά από ελιά, βελανιδιά, καρυδιά και άλλα. Η πατήθρα θα πρέπει να είναι τόσο χοντρή ώστε να μην μπορεί να την περικλείσει το πόδι του πουλιού αλλά τα δάχτυλα του να μπορούν να κάνουν καμπύλη. Διακοσμήστε επίσης με ασφαλή παιχνίδια και κούρνιες.

i_cagesmall1 i_cagegood2

5) Είναι αρσενικό ή θηλυκό;

Υπό κανονικές συνθήκες και στην φυσική τους απόχρωση, τα πράσινα παπαγαλάκια, αν είναι αρσενικά έχουν μπλε χαλινό (το σημείο πάνω από το ράμφος), ενώ αν είναι θηλυκά έχουν λευκό έως και μπεζ, γκρι, καφέ σκούρο χαλινό. Οι χρωματικές μεταλλάξεις όμως μπορεί να αλλάξουν το μπλε του αρσενικού και να το μπερδεύουμε με θηλυκό. Σε νεαρή ηλικία επίσης τα αρσενικά μπορεί να έχουν πιο ανοιχτόχρωμο χαλινό. Στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά είναι ένα αρσενικό budgie και δεξιά ένα θηλυκό.

5081923_f520

6) Να διαλέξω αρσενικό ή θηλυκό;

Και τα δύο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια.

 

7) Πρέπει να πάρω ένα budgie ή δύο;

Αν θέλετε να το εξημερώσετε ή αν είναι εξημερωμένο και θέλετε να είναι δεμένο μαζί σας, θα πρέπει να πάρετε ένα. Μη ξεχνάτε όμως ότι είναι κοινωνικά πουλιά, ζουν σε κοπάδια και η μοναξια τα δυστυχεί. Για το εξημερωμένο μπάτζι, το κοπάδι του είστε εσείς. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να σας βλέπει πολλές ώρες καθημερινά, θα ήταν καλύτερο να πάρετε δυο. Ωστόσο μέχρι να εξημερωθούν και να δεθούν μαζί σας, για ένα διάστημα θα πρέπει να μείνουν ξεχωριστά. Δυο μπάτζι που θα βρεθούν μαζί σε ένα νέο περιβάλλον, θα δώσουν όλη τη σημασία τους το ένα στο άλλο και σχεδόν καμία σημασία σε εσάς.

 

8) Τι χαρακτήρα έχουν τα budgie;

Είναι πουλιά που μπορούν να δείξουν μεγάλη τρυφερότητα στο ταίρι τους αλλά ακόμα και σε παρέα του ίδιου φύλου. Μεταξύ τους μπορούν να παίζουν και να καθαρίζονται καθημερινά για ώρες. Είναι δραστήρια και ζωηρά. Είναι εξερευνητές και έχουν μεγάλη περιέργια για όλους και για όλα όπως οι περισσότεροι παπαγάλοι.

Play

9) Τι πρέπει να προσέχω για την υγεία του budgie μου;

Τα μπάτζι υποφέρουν συχνά από ασθένειες που προέρχονται από κακή λιπαρή διατροφή και πεθαίνουν πρόωρα από αυτό. Οι χύμα φτηνές τροφές τους προσφέρουν μόνο λίπος και πολλές φορές στα σπίτια δεν ζουν παραπάνω από 3-4 χρόνια αν τρέφονται με τέτοιες τροφές. Δημιουργούνται λιπώματα στο συκώτι, προβλήματα στην καρδιά τους και πέφτει η άμυνα του οργανισμού τους με αποτέλεσμα να καταλήγουν επώδυνα και μαρτυρικά. Είναι σημαντικό επίσης να φροντίζουμε για σχολαστική καθαριότητα και υγιεινή αλλά και να αφαιρούμε σύντομα από το κλουβί τους φρέσκες τροφές καθώς αναπτύσσουν μικροοργανισμούς που μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβείς για το πτηνό. Τα μπάτζι συχνά υποφέρουν από μύκητες candidas (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο), από βακτηριακές λοιμώξεις, από λοιμώξεις των νεφρών. Μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια των budgie είναι και η μόλυνση τους από ακάρεα (scally face), τα οποία μπορούν να “χτυπήσουν” το αναπνευστικό τους, να εκδηλωθούν εξωτερικά με παραμόρφωση του χαλινού και και του ράμφους αλλά και στα πόδια. Συνήθως η ασθένεια αυτή δερματικά μοιάζει με κομμάτια πιτυρίδας που έχουν προσκολληθεί στο πρόσωπο (χαλινό κτλ) και στα πόδια. Η ασθένεια αυτή αν αντιμετωπιστεί τον πρώτο καιρό, θεραπεύεται σχετικά εύκολα αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σταδιακά και επώδυνα το μπάτζι στον θάνατο. Φροντίστε επίσης αν έχετε ήδη ένα μπάτζι και πάρετε δεύτερο, να τηρήσετε καραντίνα (δείτε το σχετικό άρθρο). Για ενημέρωση σχετικά με σημάδια ασθένειας των πτηνών δείτε αυτό το άρθρο. Τέλος θα πρέπει να προσέχετε για τοξικά αντικείμενα, φυτά, υλικά αλλά και τροφές που μπορούν να δηλητηριάσουν και να σκοτώσουν ένα budgie.

 

10) Πως θα βγάλω έξω από το κλουβί το μπάτζι μου και πως θα το εκπαιδεύσω; Πόσο εύκολα εκπαιδεύεται ένα budgie;

Δείτε τα παρακάτω άρθρα: Ασφάλεια παπαγάλουΗ σημασία της γυμναστικήςΒασική επαίδευση παπαγάλου

Θα ήταν χρήσιμο επίσης αν είστε νέοι στην ενασχόληση με παπαγάλους να δείτε και αυτά: Συχνές απορίες και απαντήσεις για αρχάριουςΟι πρώτες μέρες με το νέο μας παπαγάλο

Σχετικά με το πόσο εύκολα μπορεί να εκπαιδευτεί ένα μπάτζι, δείτε και το παρακάτω χρήσιμο video

Play Τα “Εγγλέζικα” budgie.

Eίναι ένα είδος παπαγάλου που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κανονικό budgie και έχει συνήθως πιο “φουντωτό” φτέρωμα στο κεφάλι. Φημολογείται ότι τα “εγγλέζικα” budgie είναι ευκολότερο να μιλήσουν. Έχετε όμως υπόψη ότι το dna των εγγλέζικων έχει υποστεί μεγάλες μεταλλάξεις και είναι κοινώς παραδεχτό ότι αρρωσταίνουν ευκολότερα και ζουν λιγότερο από τα φυσιολογικού μεγέθους αδέρφια τους.

 

Πηγές:

wikipedia

birdchannel com

budgieplace com

41 Σχόλια

 1. Μαράκι 01:26, Ιαν 30, 2017

  Να κάνω μια ερώτηση…Έχω δύο μέρες πάρει ένα θηλυκό και το έχω βάλει με ένα αρσενικό..Αλλά το αρσενικό είναι λίγο άγριο και πάει να το τσιμπήσει καποιες φορές..Το θέμα είναι θα το μάθει ή θα συνεχίσει έτσι και αν ναι πόσο καιρό θα κάνει να το συνηθίσει?

  Απαντήστε στο σχόλιο
 2. Χρυσα ΜνΚ 00:03, Σεπ 09, 2016

  Γεια σας! Λογο μαθηματος δεν θα ειμαι στο σπιτι για 7-8 ωρες να παρω 1; Θα νιωθει μοναξια? Μηπως πρεπει να παρω 2;

  Απαντήστε στο σχόλιο
 3. φεπο 15:11, Αυγ 23, 2016

  γεια σας ειχα απο παλια εδω και 6 μηνες ενα παπαγαλακι και σημερα του εφερα ενα αρσενικο παπαγαλακι το παλιο συμπεριφερεται κανονικα ενω το παλιο δεν κουνιεταια ειναι στασημο ειναι κανονικο αυτο η εχουμε προβλημα

  Απαντήστε στο σχόλιο
 4. christina 16:35, Αυγ 19, 2016

  πηρα ενα παπαγαλο οποιος συνεχεια ανηγοκληνει το στομα του θελει να μου δειξει κατι?

  Απαντήστε στο σχόλιο
 5. Μαρκος 18:54, Ιουλ 10, 2016

  Διαφορές προσωπικότητας, ικανότητας ομιλίας, συνηθειών, θορύβου, ακαθαρσιών ανάμεσα σε κόκατιλ και μπάτζι; Και ποιο χρειάζεται λιγότερο σχετικό χρόνο και είναι πιο εύκολο για έναν αρχάριο που υιοθετεί παπαγάλο; Ευχαριστώ

  Απαντήστε στο σχόλιο
 6. ol 22:04, Ιουν 28, 2016

  Καλησπέρα σας,
  έχουμε δύο κοινά παπαγαλάκια. Θα μπορούσατε να μου πείτε πώς καταλαβαίνω την ηλικία τους?

  Ευχαριστώ

  Απαντήστε στο σχόλιο
 7. Δημητρης Λ. 12:32, Ιουν 22, 2016

  Σημερα κατα λαθος λογω δουλειων αφησα το παπαγαλακι μου σε ενα σκιερο σημειο το οποιο «γεμισε» με ηλιο επειτα απο λιγο οταν το καταλαβα το παπαγαλακι μου ειχε καει στην αριστερη μερια.Του εριξα νερο και το πηγα σε σκιερο μερος.Τι πρεπει να κανω;Μου ειπαν καποιοι να το αφησω να αναρρωσει σιγα-σιγα.

  Απαντήστε στο σχόλιο
 8. Παπαγαλάκι 17:29, Ιουν 20, 2016

  Λοιπόν θέλω να ρωτήσω κάτι
  Κάποιες φορές το παπαγαλάκι μ κλείνει τα μάτια του χωρίς λόγο

  Και κάτι ακόμα όταν εννοείς ρύζι πρέπει να είναι βρασμένο ή έτσι

  Και τέλος θέλω να ρωτήσω γιατί το παπαγαλάκι μ φουσκώνει

  Απαντήστε στο σχόλιο
 9. Stratos 17:33, Ιουν 19, 2016

  Εχω κι εγω 1 budgie 4 μηνων(περιπου). Το χαλκινο του ειναι γυρω στο ροζ. Ειναι αρσενικο ή θυληκο;

  Απαντήστε στο σχόλιο
 10. Ηρακλής Π 12:29, Απρ 06, 2016

  Καλησπέρα, πήραμε πρόσφατα δυο αγγλικά παπαγαλάκια και τα παιδιά μου έχουν ενθουσιαστεί. Ωστόσο, άκουσα και διάβασα για πιθανές ασθένειες που είναι δυνατόν να μεταδώσουν στον άνθρωπο και πανικοβλήθηκα. Θα μπορούσε παρακαλώ κάποιος να με κατευθύνει τι να κάνω και πως να ενημερωθώ αξιόπιστα;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Απαντήστε στο σχόλιο
 11. pauline 16:10, Μαρ 29, 2016

  Να κανω μια ερωτηση,εγω εχω τρια παπαγαλακια την μανα,τον γιο και την κορη απο δευτερη γεννα,δυστυχως ο αρσενικος οταν ηταν εγκυος η μανα το εσκασε,Απο οταν το εσκασε εναν μηνα μετα εβαλα τον γιο με την μαμα στο ιδιο κλουβι,πριν ενα μιση μηνα μαλωσανε για πρωτη φορα και τραυματισε τον γιο ,ενω παντα ειναι παρα πολυ ησυχη,ο κτηνιατρος μου ειπε να τους αλλαξω κλουβια,ξερω οτι ειναι κοινωνικα ζωα αλλα η μαμα παντα ηταν ησυχη δεν μιλουσε καθολου κι ετσι τα αλλαξα,απο τοτε η μαμα ειναι κακοκεφι,και εδω και δυο μερες βλεπω οτι μαλλον δεν μπορει να στηριξει τον λαιμο της μαλλον δεν μπορει να σηκωσει με ευκολια τα ποδαρακια της κανει περιεργες κινησεις,τι λετε να εχει παθει της εχω παρει και ειδικο υγρο για τα φτερακια της που κατω απο τον λαιμο ολο τα βγαζει!!!Ανησυχω πολυ!!

  Απαντήστε στο σχόλιο
 12. Couper 18:33, Ιαν 18, 2016

  Έχω εδώ και 2 βδομαδες περίπου ένα εγγλέζικο μπατζι.καναμε πολύ κακό ξεκίνημα !!εβαζα απότομα το χέρι μου μέσα συχνά ,τον τρόμαζα ,και προσπάθησα να τον εξημερωσω με αποτέλεσμα να τον πιέζω !!μερικες φορές με αφήνει να τον χαϊδεύω και μια φορά που βγήκε έξω καταλαθος δεν ερχόταν πάνω μου και όταν τον πήρα άρχισε να με δάγκωνει!!ειμαι πολύ στεναχωρημένη το ξέρω πως του φέρθηκα λάθος πως μπορώ να το διορθώσω ;;πως να τον κάνω να με αγαπήσει ;;σας παρακαλώ είναι ανάγκη!!απαντηστε μου το γρηγορότερο !!

  Απαντήστε στο σχόλιο
 13. aris07 21:56, Ιαν 09, 2016

  Geia εχω ένα μπατζι τον Όσκαρ και θα ήθελα να βαλώ το δαχτυλο μου στο κλουβί αλλά άμα με δαγκώσει ? Αν πονέσω από τα νύχια του? Τι πρέπει να κάνω?

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • aris07 22:04, Ιαν 09, 2016

   Επισησ θα ήθελα να πω ότι άμα αγοράσω ένα θυλικο μπορω να το βαλώ στο κλουβί που ήδη είναι το αρσενικο

   Απαντήστε στο σχόλιο
 14. Ilovebudgies 16:21, Νοε 29, 2015

  Θέλω να εκπαιδεύσω τα 3 από τα 4 παπαγαλάκια μου, αλλά δεω ξέρω πως.
  Μερικές πληροφορίες για αυτά: είναι και τα τρία 4ων μηνών και το 4ο 3 ετών.
  Παρακαλώ πείτε μου κάτι-ο,τιδηπωτε-για την εκπαίδευσή τους. Ευχαριστώ

  Απαντήστε στο σχόλιο
 15. Ilovebudgies 16:18, Νοε 29, 2015

  Θέλω να εκπαιδεύσ

  Απαντήστε στο σχόλιο
 16. Tania 20:54, Νοε 22, 2015

  Καλησπερα εχω ενα μπαντζι εδω και μια εβδομαδα και εχω μπερδευτει λιγο πως να της συμπεριφερομαι. Απο την πρωτη κιολας μερα ανεβαινε στο δαχτυλο μου ανεβαινει γενικα σε ολο τον καρπο μου αλλα νομιζω δεν το κανει επειδη το θελει αλλα απο φοβο και επειδη το βλεπει σαν εμποδιο. Την αφηνω ελευθερη να πεταει και δεν μπορω να την πλησιασω στη 2-3 μερα την κυνηγησα πολυ με μια πετσετα για να την πιασω και να την βαλω στο κλουβι και επειδη την λυπηθηκα απο εκεινη την ημερα την αφηνω να μπει μονη της στο κλουβι οποτε θελησει. Οταν ειναι στο δαχτυλο μου και παω να την βγαλω εγω απο το κλουβι δεν βγαινει φευγει πιο μεσα. Πως θα την κανω να με εμπιστευτει? να την αφηνω εξω? ή να την αφηνω κλεισμενη να κανει κολοτουμπες μεσα στο κλουβι και να ψαχνει διεξοδο μεχρη να βγαινει εξω με το δαχτυλο μου
  Ευχαριστω

  Απαντήστε στο σχόλιο
 17. Dinos 10:09, Νοε 13, 2015

  Καλησπερα σας. Μια ερωτηση και γω θελω να κανω. Εχω παρει με διαφορα μιας εβδομαδας ενα αρσενικο και ενα θηλυκο μπατζι.Και τα δυο ζουσαν στο ιδιο κλουβι στο πετ σοπ. Τα εβαλα αμεσως μαζι,στην αρχη ηταν φιλικα μεταξυ τους αλλα μετα το θηλυκο ηταν αρκετα εχθρικο,δεν αφηνε το αρσενικο να φαει και οταν καθοταν αυτο ησυχο πολλες φορες ετρεχε η αλλη και το εδιωχνε.Τα χωρισα. Μετα απο εναμιση μηνα,ενω ζουσαν διπλα διπλα στα κλουβια τους,τα εβλεπα να βρισκοντε απεναντι απεναντι,να μιλανε και το αρσενικο να της κελαηδα μαλιστα… Τα εβαλα ξανα μαζι,ζησαν αρμονικα για 4-5 μερες και ξανα η θηλυκια τα ιδια…Χωριζοντας τα ξανα,θα τα δω ποτε αυτα τα δυο μαζι παρεα στο μελλον? Ευχαριστω…

  Απαντήστε στο σχόλιο
 18. mihalis 12:13, Νοε 07, 2015

  Πριν από 2 μέρες πήρα ένα παπαγαλάκι. Τρώει ελάχιστα και δεν πίνει σχεδόν καθόλου νερό. Την περισσότερη ώρα κάθεται ακίνητο και όταν πλησιάζω στο κλουβί αρχίζει να πετάει σαν τρελό. Ακόμα ελάχιστες φορές κράζει

  Απαντήστε στο σχόλιο
 19. Hlias... 03:06, Αυγ 06, 2014

  kalispera sas..tha ithela na rotiso to eksis: prin 2 mines agorasa 2 papagalakia(budgie) ena arseniko kai ena thiliko…distixos to arseniko prin 2 meres pethane..to thiliko 2 meres twra den troi opos etroge kai den pini oute neraki..ti na kano? pws na to antimetopiso twra auto? na parw alo arseniko? pantos gia na kserete ta pira enilika kai ta dio…ti nja kano? euxaristo poli..

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 19:48, Αυγ 23, 2014

   Είναι πιθανό να υπήρχε κάποια ασθένεια που μεταδόθηκε και στο άλλο. Το να πάρετε άλλο δε θα λύσει το πρόβλημα αν είναι αυτό. Το καλύτερο θα ήταν να μιλήσετε με έναν γιατρό. Για αναλυτικότερες συμβουλές μπορείτε να μπείτε στο http://www.birdnest.gr

   Απαντήστε στο σχόλιο
 20. δημητρης 13:29, Ιουλ 07, 2014

  εγώ έχω μπάτζι αρσενικό εδώ και ενάμισι μήνα. η πολήτρια μου είπε πως μηλάει το είδος του, αλλα από τότε που τον πήρα δεν είπε κουβεντα. μόνο μία λέξη είπε: γειά σου

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 19:51, Αυγ 23, 2014

   Δεν μιλάνε όλοι οι παπαγάλοι. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα μιλήσει ποτέ. Οι ράτσες που έχουν τη δυνατότητα ομιλίας δε σημαίνει ότι πάντα μιλούν. Ίσα ίσα είναι ελάχιστοι οι παπαγάλοι που καταφέρνουν να μιλήσουν και μόνο μετά απο μεγάλη υπομονή, εκπαίδευση, καλή διατροφή και φροντίδα.

   Απαντήστε στο σχόλιο
 21. dimitris 14:59, Μαρ 31, 2014

  iparxi provlima poy exo to kluvi tou konta se mia karderina?

  Απαντήστε στο σχόλιο
 22. dimitris 15:37, Φεβ 15, 2014

  προχθε; το παπαγαλακι εκανε 3 αυγα τα ταιζω την γνωστη παπαγαλιν τωρα χρειαζετε να αλλαξω τροφη!

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 10:13, Μαρ 22, 2014

   Για να κάνει αυγά σημαίνει λογικά ότι βάλατε φωλιά. Απαιτείται ειδική προετοιμασία. Η απλή παπαγαλίνη δεν είναι καν τροφή. Είναι σπόροι για να διατηρείται ο παπαγάλος στη ζωή με ιδιαίτερα λίγες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Επίσης εφόσον δεν έγινε προετοιμασία το θηλυκό για να κάνει αυγά εξαντλεί όσο ασβέστιο έχει στον οργανισμό του. Αν δεν έχει τότε μπορεί να οδηγεί και στο θάνατο. Θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε μια premium συσκευασμένη τροφή, υπάρχουν άρθρα για τις τροφές στη σελίδα μας και επίσης να βάλετε (Αν δεν έχετε) άμεσα σουπιοκόκκαλο (από πετ σοπ) στο κλουβί. Για περισσότερες συμβουλές μπείτε στο http://www.birdnest.gr κάντε εγγραφή και θα σας ενημερώσουν πολύ αναλυτικά τα μέλη.

   Απαντήστε στο σχόλιο
 23. 8eodwros 20:49, Φεβ 06, 2014

  kalispera sas kai sugxaritiria gia tin douleia sas 8a i8ela na kanw mia erwtisi loipon exw enn budgie 8hluko edw kai 1 mina kai mia bdomada exw tin e3is aporia otan tin bgazw sto mpalkoni kai paw siga siga me apales kiniseis na tin xaidepsw fobate para polu enw otan tin exw mesa sto spiti sto saloni otan tin xaideuw ka8ete nai men fobate alla den feugei. enas minas einai ligos kairos gauto fobate akoma? 8a i8ela polu na mou apantisete .Euxaristw:)

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 10:16, Μαρ 22, 2014

   Ένας μήνας είναι πολύ λίγος καιρός, και τα βήματα που κάνατε είναι ήδη πολλά (εφόσον ήταν μη εξημερωμένο πριν). Συνεχίστε με αργά βήματα και αρχίστε να τη δελεάζετε με μικρές λιχουδιές για να έρχεται πάνω σας. Π.χ μη της δίνετε κεχρί (τσαμπί) μέσα στο κλουβί αλλά έξω. Πολλές πληροφορίες για εξημέρωση μπορείτε να δείτε και στο http://www.birdnest.gr

   Απαντήστε στο σχόλιο
 24. vasilhs giokas 20:59, Ιαν 25, 2014

  Exw ena zevgari mpatzi papagalakia pote zevgarwnoun

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 10:17, Μαρ 22, 2014

   H σελίδα μας δεν παρέχει συμβουλές αναπαραγωγής για λόγους που εξηγούμε σε αρκετά άρθρα μας. Ευχαριστούμε

   Απαντήστε στο σχόλιο
 25. grigoris 12:51, Ιαν 18, 2014

  kalispera kai syggnwmi kai pali gia tin enoxlisi alla 8a i8ela na rwtiso kati gia tin diatrofi tu dld an 8elw na tu dwsw ligo milaraki 8a prepi na tu dinw apo to xeri mou i na tu to afinw sto kloubi? gt fobate to xeri mou me to p to blepei kai den plisiazei kan

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 10:20, Μαρ 22, 2014

   Αρχικά στο κλουβί. Όταν καταλάβετε ότι πλησιάζει πιο εύκολα στο χέρι σας μπορείτε να προσφέρετε με το χέρι, κρατώντας το χέρι σας σταθερό στο κλουβί. Δε θα έρθει αμέσως αλλά δοκιμάζοντας για μέρες σιγά σιγά οι πιθανότητες να πλησιάσει είναι καλές. Αν δε πλησιάσει, αφήνετε φυσικά το μήλο στο κλουβί.

   Απαντήστε στο σχόλιο
 26. xaralampos 22:11, Ιαν 12, 2014

  kalispera admin.Egww 8a i8ela na rwtiso to allo meta apo poso kairo na prospa8isw na epixeirisw na ton bgalw e3w apo to kloubi kai an ton bgalw meta pws 8a ton 3anabalw dn 8a ine pio duskolo?

  Απαντήστε στο σχόλιο
 27. admin Author 20:47, Ιαν 12, 2014

  Γρηγόρη και Χαράλαμπε μιας και οι ερωτήσεις σας μοιάζουν σας απαντούμε με μια κοινή απάντηση. Καταρχάς θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον παπαγάλο να συνηθίσει τη νέα του ζωή , το νέο του χώρο. Η μια εβδομάδα είναι πολύ σύντομη περίοδος για κάτι τέτοιο. Η προσπάθεια εκπαίδευσης θα είναι καλό να ξεκινήσει μετά το μήνα. Στην κατηγορία της σελίδας μας «Φροντίδα και εκπαίδευση» θα βρείτε άθρα για βασική εκπαίδευση παπαγάλων. Τα άρθρα μπορούν να είναι χρήσιμα για όλα τα είδη παπαγάλων. Αρχικά ως συμβουλή αυτό που πρέπει να κάνετε είναι όχι να προσπαθείτε να πιάσετε τον παπαγάλο αλλά να τον αφήσετε σταδιακά να συνηθίσει το χέρι σας και να όταν κρατάτε μια λιχουδιά μέσα στο κλουβί (π.χ κεχρί που το λατρεύουν και είναι καλό για εκπαίδευση), να έρχεται το παπαγαλάκι στο χέρι μέχρι που θα πατήσει στο δάχτυλο σας. Αυτή είναι μια μέθοδος που συχνά πετυχαίνει. Σημασία για να εκπαιδευτεί ένας παπαγάλος έχει και η ηλικία του. Αν έχετε ενήλικα budgie που έχουν ζήσει σε κακές συνθήκες και με κακή διατροφή (στα πετ σοπς συνήθως η διατροφή είναι κάκιστη), τότε αυτό που πρέπει να σας απασχολήσει πρώτιστα είναι να μάθει ο παπαγάλος να τρώει σωστά ώστε να νιώθει καλά. Τότε η εκπαίδευση θα είναι πιο εύκολη γιατί και η διάθεση του θα είναι καλύτερη. Για αναλυτικότερη συζήτηση πάνω στο θέμα μπορείτε να έρθετε και στο forum http://www.birdnest.gr όπου αρκετά μέλη που έχουν budgie θα μπορούσαν να σας πουν κι άλλες αναλυτικότερες συμβουλές.

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • grigoris 22:09, Ιαν 12, 2014

   8a i8ela na rwtiso kai kati allo otan ton bgazw ka8e prwi e3w kelaida sunexeia skarfalwnei sto kloubi klp aplos tis perisoteres fores pigenei de3ia aristera auto einai kati san paixnidi pou kanei?

   Απαντήστε στο σχόλιο
   • admin Author 22:33, Ιαν 14, 2014

    Η κίνηση ενδεχομένως να δείχνει χαρά όμως μπορεί να δείχνει και νευρικότητα αν ο παπαγάλος είναι νέος στο σπίτι δε θα έπρεπε να βγαίνει έξω. Θα μπορούσε να είναι αμηχανία και αντιδρά με αυτή την κίνηση. Όταν το κάνουν με χαρά είναι αρκετά εμφανές οπότε λογικά θα καταλαβαίνατε ότι χαίρεται.

    Απαντήστε στο σχόλιο
 28. xaralampos 12:23, Ιαν 12, 2014

  kalispera.Exw parei edw kai 1 bdomada ena papagalaki asxoloume arketi ora mazi tu tou milaw tou tragoudaw klp prospa8w siga siga na to kanw na trwei apo to daktulo mou alla auto fobate para polu me to pou to blepei feugei makria tou pws mporw na to kanw na min me fobate kai na erxete konta mou ?syggnwmi gia tin polulogia aplos ine 1i fora p exw papagalaki kai eimai polu agxwmenos.Euxaristw

  Απαντήστε στο σχόλιο
 29. grigoris 18:59, Ιαν 10, 2014

  kalispera 8a i8ela na rwtiso pws 8a mporousa na to ekpaideusw kai na min fobate toso p.x me to pou blepei to daktulo mou alazei sunexws poreia.

  Απαντήστε στο σχόλιο
 30. κοστακοσ 14:22, Σεπ 18, 2013

  ξεχασατε να γραψετε πως να συμπαθησι ο παππαπαγαλος τον ιδιοκτη του

  Απαντήστε στο σχόλιο
  • admin Author 18:06, Σεπ 18, 2013

   Το να σας συμπαθήσει εναπόκειται στον χαρακτήρα του παπαγάλου εν μέρει και στο πόσο καλά νιώθει μαζί σας. Αν αυτό που εννοείτε είναι πως να εξημερώσετε το budgie, υπάρχει βίντεο στο τέλος του άρθρου που δείχνει κάποια βήματα. Αναλυτικότερα για την εξημέρωση του παπαγάλου μπορείτε να δείτε κι εδώ http://www.birdnest.gr/showthread.php?t=49

   Απαντήστε στο σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας

Η διεύθυνση email δε θα φαίνεται δημόσια. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν το σύμβολο * *

Banner
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
Banner
Banner
Banner

Αναζήτηση στη σελίδα

Banner

Απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

Banner
Google+