Μεταλλάξεις κοκατίλ
Με το άρθρο αυτό για τις μεταλλάξεις κοκατίλ θα θέλαμε να δώσουμε μια γενική ιδέα για το πως προκύπτουν αυτές ώστε αν κάποιος θέλει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές την “χρωματική” καταγωγή του κατοικίδιου κοκατίλ του, να έχει μια γενική ιδέα. Σε καμία περίπτωση το άρθρο δεν αποσκοπεί να δώσει ερεθίσματα και συμβουλές σε άτομα που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναπαραγωγές και ακόμα χειρότερα, επιλεκτικές αναπαραγωγές με σκοπό το χρώμα και… το κέρδος.
Οι μεταλλάξεις των κοκατίλ χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Οι Κυρίαρχες, οι Υπολειπόμενες και οι φυλοσύνδετες (dominant, recessive, sex linked)
Οι φυλοσύνδετες μεταλλάξεις μεταφέρονται με τα Χ χρωμοσώματα. Τα αρσενικά έχουν 2 Χ χρωμοσώματα ενώ τα θηλυκά ένα Χ και ένα Υ. Οι φυλοσύνδετες μεταλλάξεις πρέπει να υπάρχουν και στα 2 Χ χρωμοσώματα των αρσενικών και στο ένα των θηλυκών ώστε η μετάλλαξη να περάσει οπτικά στον απόγονο. Ουσιαστικά φυλοσύνδετες μεταλλάξεις είναι αυτές που αποτελούν “κόπια” των χρωμάτων των γονιών ή όπως λέει και η ελληνική παροιμία “το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά”.
Φυλοσύνδετες μεταλλάξεις είναι οι: Lutino, Cinnamon, Pearl, Yellow Cheek (τα πρόσφατα χρόνια δημιουργήθηκε και ως φυλοσύνδετη, υπήρχε ως Κυρίαρχη), Platinum.
Οι υπολειπόμενες μεταλλάξεις περνάνε στον απόγονο όταν είναι οπτικά ορατές και στους 2 γονείς ή όταν υπάρχουν σε κάποιο από τα χρωμοσώματα και των 2 γονιών.
Τα θηλυκά μπορούν να φέρουν μόνο στο ένα χρωμόσωμα τους μια υπολειπόμενη μετάλλαξη, δεν μπορούν να φέρουν όμως μόνο σε ένα χρωμόσωμα τους μια φυλοσύνδετη μετάλλαξη. Τα αρσενικά μπορούν να είναι split σε φυλοσύνδετη ή υπολειπόμενη μετάλλαξη. Η ύπαρξη μιας μετάλλαξης σε ένα μόνο χρωμόσωμα από τα 2, ονομάζεται διαχωρισμός. Αυτό στα αγγλικά ορίζεται με την λέξη split που πολλοί θα έχετε συναντήσει σε κείμενα για τους χρωματισμούς των κοκατίλ. Για παράδειγμα για να έχουμε ένα whiteface κοκατίλ, θα πρέπει ο κάθε γονιός να είναι τουλάχιστον split σε whiteface. Αν ο ένας από τους δύο γονείς δεν φέρει γονίδιο whiteface τότε στην καλύτερη περίπτωση κάποιος απόγονος μπορεί να είναι split σε whiteface αλλά δεν θα φαίνεται οπτικά.
Υπολειπόμενες μεταλλάξεις είναι οι: Pied (light pied, heavy pied, clear pied), Whiteface, Fallow, Pastel, Emerald (ονομάζεται και Olive, Spangled ή Suffused Yellow), υπολειπόμενο silver.
Tις κυρίαρχες μεταλλάξεις απαιτείται να τις φέρει μόνο ένας από τους γονείς για να περάσει η μετάλλαξη στον απόγονο. Κυρίαρχες μεταλλάξεις είναι οι : Dominant silver, dominant yellow cheek.
Αυτά που συνήθως δεν ξέρουμε για τις μεταλλάξεις… ή κάνουμε ότι δεν ξέρουμε…
Οι μεταλλάξεις των κοκατίλ έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο καθώς δεν συναντώνται στα cokatiels στη φύση. Για το λόγο αυτό μερικά κοκατίλ είναι μικρότερα σε μέγεθος απ ότι για παράδειγμα τα normal gray ή αυτά των παλαιότερων μεταλλάξεων. Το μικρότερο μέγεθος συνδέεται από πολλούς επιστήμονες με το ότι οι μεταλλάξεις αυτές είναι… μεταλλάξεις των μεταλλάξεων με αποτέλεσμα να υπάρχει και γενικότερη γενετική μετάλλαξη στο μέγεθος. Συνήθως πιο μικρόσωμα είναι τα pied, υπολειπόμενο silver, fallow, whiteface.
Για τη δημιουργία των “τεχνητών” αυτών μεταλλάξεων οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι αθώες. Για παράδειγμα τα κοκατίλ της μετάλλαξης υπολειπόμενο silver, δημιουργήθηκαν το 1960 και τα πρώτα πουλιά αυτής της μετάλλαξης ήταν… τυφλά!
Η φαλάκρα στα Lutino cockatiels είναι επίσης αποτέλεσμα του ότι τα Lutino είναι μετάλλαξη άλλης μετάλλαξης. Τα πρώτα lutino cockatiels ήταν μικρόσωμα. Μέχρι και σήμερα το “λάθος” της φαλάκρας μεταφέρεται γενετικά στους απογόνους αν και δε θεωρείται ασθένεια, αλλά χαρακτηριστικό της μετάλλαξης τους. Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των lutino cockatiels τα πουλιά συχνά έπασχαν από θανατηφόρες ασθένειες στο συκώτι, λόγω των χρωστικών ουσιών που υποχρεώνονταν να καταναλώνουν για να δημιουργηθεί η μόνιμη μετάλλαξη.
Στην πιο πρόσφατη μετάλλαξη, την κυρίαρχη yellow face, αναφέρονταν συχνά προβλήματα με τα θηλυκά της μετάλλαξης που δεν είχαν φυσιολογική αναπαραγωγική συμπεριφορά, εγκατέλειπαν τα αυγά και τις φωλιές τους. Η συμπεριφορά αυτή αποδόθηκε σε γενετική ανωμαλία. Με τα χρόνια και με ανανέωση των “αιμάτων” η συμπεριφορά αυτή ελαττώθηκε και σήμερα δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά σε αυτή.
Η γενετική στα ζώα δεν υπήρξε ποτέ αθώα για τα προβλήματα υγείας στα οποία πολλά από αυτά έχουν “προδιάθεση”. Η επιλεκτική εκτροφή για την παραγωγή συγκεκριμένων χρωμάτων δεν είναι επίσης αθώα για πιθανά προβλήματα στους απογόνους. Συνδέεται άμεσα όχι μόνο με μεμονωμένα προβλήματα υγείας αλλά και με το προσδόκιμο ζωής τους. Υποθέτουμε ότι βλέποντας αυτή τη στιγμή απέναντι σας το ακριβοπληρωμένο κοκατίλ σας, μιας εντυπωσιακής μετάλλαξης, δεν αισθάνεστε ευχάριστα για τον τρόπο με τον οποίον δημιουργήθηκε το χρώμα του, όμως ας μη ξεχνάμε ότι η αλήθεια πάντα είναι πικρή.
Πληροφορίες έχουν αντληθεί από:
wikipedia
birdchannel
Youtube
American Cockatiel Society
Cockatiel org
Avianweb